Pielea ne protejeaza si ne ajuta in contactele cu alte persoane

Pielea ne protejeaza si ne ajuta in contactele cu alte persoane

Pielea este vitala pentru sanatatea noastră asigurand reglarea temperaturii corpului, perceperea căldurii, a frigului și a vibrațiilor și nu în ultimul rand pentru protectia impotriva substantelor nocive, patogenilor (virusuri, bacterii, ciuperci, paraziti) precum și a alergenilor. Pielea este si un indicator al stării noastre de sanatate. 

Atâta timp cât suprafața sa rămâne intactă, adică nu este afectată de tăieturi, abraziuni sau boli și secrețiile sale naturale nu sunt îndepărtate sau contaminate, pielea este o barieră excelentă. Bărbaţii sunt avantajaţi, epiderma lor este mai groasă cu 20% decât a femeilor si totodata au un ţesut conjunctiv mai solid.

Pe pielea noastra trăiesc mii de tipuri de bacterii precum si virusuri, levuri, acarieni aflati într-o permanenta concurenta. Cele mai multe joaca un rol important în apărarea noastră fiind în cooperare cu sistemul nostru imunitar. Invelisul slab acid cu rol de protecție al pielii asigura un mediu optim pentru microorganismele cu rol protector.

În piele se afla glande sudoripare, producatoare de transpiratie și glande sebacee care produc sebum. Transpiratia contribuie la mentinerea valorii acide a pH-lui stratului de protecție al pielii și la reglarea temperaturii corpului nostru. A doua sursa de grăsime pentru pielea noastră, sebumul are rol de protecție și de ingrijire. De asemenea sebumul face ca parul de pe cap să fie suplu și strălucitor.  

Pielea produce cu ajutorul luminii solare vitamina D dar în același timp expunerea la soare este cea mai importanța cauza a deteriorarii pielii. Chiar daca pielea produce si melanina, un soi de crema de soare cu rol de protectie impotriva radiatilor ultraviolete si infrarosu, razele solare ultraviolete scad ritmul de înnoire celulară și fiecare arsură atacă celulele pielii. Cu cât sunt mai intense razele ultraviolete cu atât este mai mare riscul cancerului de piele. Petele bătrâneţii sunt rezultatul expunerii solare îndelungate, fiind de fapt leziuni cauzate de soare. La solarii, tot corpul este deosebit de expus la aceste raze. Indiferent de vârsta și de tipul de ten protejati-va de soare. Regula de baza: evitati, îmbrăcați, ungeti ! Dermatologii recomanda folosirea cremelor de protectie solara la plaja. Un compromis pentru cei care nu vor sa-l foloseasca este utilizarea lor macar pentru fata deoarece este cel mai mult expusa la lumina soarelui.

Taguri:

Comentarii