Pielea indicator al starii noastre de sanatate si nu numai.

Pielea indicator al starii noastre de sanatate si nu numai.

Pielea este si un indicator al stării noastre de sanatate: iritaţiile, descuamarea sau schimbările de culoare pot fi semnul unor boli interne. Multe boli pot sa apara mai intai ca afectiuni ale pielii cum ar fi alergiile, diabetul și astmul. Oamenii sănătoşi au pielea curată şi rumenă, de aceea ni se pare atât de atrăgător aspectul ireproşabil al unui ten. Iarna aerul e mai uscat şi la fel şi pielea. Dacă este vorba de prevenirea apariţiei ridurilor, cremele sunt absolut necesare. Cremele bune contin grăsimi asemănătoare celor din epiderma, nu astupa porii și evita declansarea acneei cosmetice. Pentru pielea uscata se recomanda în special cremele de corp care contin uree. Ureea fixeaza foarte bine apa fiind un factor de hidratare netoxic pentru piele.

Este puțin cunoscut faptul ca prea mult sapun poate duce la aparitia mirosurilor neplăcute deoarece sapunul, fiind alcalin, îndepărtează stratul acid de protecție a pielii. Sapunul degreseaza pielea iar consecințele nu întârzie sa apara: uscare, mancarimi și chiar alergii de contact. Substantele iritante precum parfumurile, emulgatorii, conservantii din diferitele lotiuni, sapunuri și unguente ataca suplimentar pielea. Stratul de la suprafața pielii (epiderma) pe care se afla stratul de protecție are nevoie de patru săptămâni pentru refacere !

Exista mijloace ieftine pentru problemele legate de piele:

  •  ceapa poate fi folosita cu succes în caz de iritatii, infectii ale pielii, intepaturi de insecte.
  •  ceaiul negru racit ajuta in caz de eczeme, arsuri solare, intepaturi de insecte, leziuni ale pliului anal.
  •  aloe vera, mult folosit pentru acțiunea sa de hidratare a pielii, în caz de răni, arsuri solare, etc.
  •  untul de shea, folosit în caz de buze și mâini uscate, par uscat, pentru protejarea pielii mâinilor împotriva actiunii sapunurilor.
  •  uleiul de cocos are acțiune asemănătoare sebumului, de protecție a pielii față de factorii nocivi din mediul extern inclusiv bacterii, virusuri și fungii.

 

Taguri:

Comentarii