Pielea uscata poate fi contracarata in cele mai multe cazuri

Pielea uscata poate fi contracarata in cele mai multe cazuri

Pielea uscata pare lipsita de stralucire, stransa, sifonata, este ușor iritabila, face ușor riduri și produce, mai ales după spălat, o senzație de disconfort de „strangere” însoțita uneori de mâncărime. Cel mai frecvent poate sa apara pe față, mâini, picioare, genunchi si coate.

Lipsa sau reducerea secretiei de sebum, combinată cu pierderea de apă creează pielea uscată. Pentru sanatatea și pentru aspectul plăcut al pielii este foarte important echilibrul intre cantitatea de grăsime și de umiditate din stratul superior al epidermei. În piele trebuie sa existe destulă umiditate dar și destulă grăsime. Sebumul produs de glandele sebacee din piele actioneaza ca un scut și previne evaporarea excesiva a umiditatii din straturile superioare ale pielii.

A doua sursa de grăsimi cu rol de prevenire a pierderii excesive de apă și de împiedicare a uscarii pielii este ceramida. Ceramida este un component principal al stratului cornos, stratul superior al epidermei aflat în contact direct cu mediul exterior. Împreună cu alte componente din acest strat, constitue și o barieră împotriva patrunderii microorganismelor.

Uscaciunea pielii poate fi cauzata sau agravata de deficiente nutritionale, cum ar fi carente de vitamine A, B, C, E, de acizi grasi esentiali, de somnul insuficient precum și anumiti factori de mediu (expunerea la soare, vânt, frig, substante chimice, cosmetice, bai dese sau fierbinți, folosirea sapunurilor dure, etc.). Iarna pielea este mai usucata, deoarece aerul rece de afara este mai uscat decât în celelalte anotimpuri și antrenează o pierdere mai mare de umiditate.

Ce se poate face în cazul în care constatati ca aveți pielea uscata? 

Pielea uscata poate fi contracarata prin schimbarea unor obiceiuri de nutritie, a cosmeticelor folosite etc., aflate la indemana noastra:

1. Adoptați o dietă echilibrată care sa cuprinda legume, fructe, cereale, seminte, nuci, carne de peste și beți apă în mod regulat (1,5 litri / zi).

2. Folositi produse cosmetice care conțin ceramida (cu rol de menținere a umiditatii pielii), acid hialuronic (cu rol de hidratare și de menținere a supleței, elasticității și tonicității epidermei) precum si colagen și elastina. Sunt recomandate cremele demachiante cu ulei de măsline, de avocado sau de migdale. În perioada iernii, cremele hidratante trebuie aplicate numai seara înainte de culcare și chiar și atunci numai dacă este absolut necesar. 

3. Evitați băile lungi (cu durata mai mare de 15 min.) sau fierbinți (cu temperatura apei mai mare de 40 grade C) care indeparteaza stratul protector al pielii.

4. Reduceti durata bailor în bazine de inot deoarece clorul (folosit ca dezinfectant) usuca pielea.

5. Feriți-vă de soare sau aplicați pe zonele expuse la soare creme cu factor de protecție.

6. Asigurarea în locuinta a unei umiditati mai mari de 60%. Dacă este mai scazuta (mai ales iarna) reglati instalația de aer condiționat sau pune-ți un vas cu apă în cameră.

 

 

 

 

Taguri:

Comentarii