Aditivii alimentari numiti și E-uri sunt substante adăugate alimentelor în timpul procesării sau preparării cu scopul de a mentine sau imbunatatii siguranta, prospetimea, gustul, valorea nutritionala, textura si aspectul acestora. Pot avea rol de conservanți, amplificatori de aromă, coloranți, antioxidanti, corectori de aciditate, emulgatori, stabilizatori, agenți de îngroșare, agenți de afânare, indulcitori, agenți antiaglomeranți, etc.
Unii aditivi alimentari cum ar fi sarea (în carne), zaharul (in marmelade) sau dioxidul de sulf (in vin) sunt folosiți de secole.
Mulți aditivi alimentari au fost dezvoltați de-a lungul timpului pentru a satisface nevoile producției de alimente la scară mare. În industria alimentara sunt folosiți în procesul de prelucrare a alimentelor un numar de peste 3000 de aditivi.
Aruncati o privire la eticheta ingredientelor pentru aproape orice aliment și există șanse mari să descoperiți cel putin un aditiv alimentar.
Nu toți aditivii alimentari oferă beneficii nutriționale iar unele dintre ele nu sunt recomandate consumului frecvent sau sunt chiar interzise persoanelor sensibile.
Aditivi alimentari comuni și rolul lor:
Conservanții
Conservantii ajută la prevenirea creșterii bacteriilor, ciupercilor și a altor microorganisme care pot altera alimentele. Exemplele includ: benzoat de sodiu (E211), sulfit de sodiu (E221), acid boric (E284).
Potentatorii de gust și aroma
Acesti aditivi imbunătățesc gustul și aroma alimentelor. Glutamatul monosodic (MSG sau E621), un potențator de aromă utilizat în mod obișnuit, glutamatul de amoniu (E624), acidul inozinic (E630).
Coloranții
Coloranții alimentari sunt utilizați pentru a îmbunătăți aspectul vizual al alimentelor. Ele pot fi naturale (derivate din plante, minerale sau insecte) sau sintetice. Exemplele: tartrazina (E102), galben portocaliu (E110), Brun FK (E154), dioxid de titan (E171), curcumina(E100), galben portocal (E110)..
Îndulcitorii
Indulcitorii indulcesc alimentele fără adaugarea de calorii. Îndulcitorii obișnuiți includ zaharina (954), aspartamul (E 951), sucraloza (E955).
Emulgatorii
Emulgatorii ajută la amestecarea ingredientelor care nu se amestecă bine în mod natural, cum ar fi uleiul și apa. Ele stabilizează texturile alimentelor și îmbunătățesc durata de valabilitate. Exemplele includ lecitina (E322), monogliceridele, trigliceridele.
Stabilizatorii și agenții de îngroșare
Acești aditivi ajută la menținerea texturii și consistenței produselor alimentare. Exemplele includ acidul alginic (E400), pectina (E440), caragenanul (E407), guma xantan (E415).
Antioxidanții
Aditivii antioxidanti ajută la prevenirea oxidării grăsimilor și uleiurilor, ceea ce poate duce la râncezire. Antioxidanții comuni includ acidul ascorbic (E300), ascorbatul de sodiu (E301), alfa-tocoferol (E307), butilhidroxitoluenul (BHT sau E321).
Antiaglomerantii
Sunt substante care reduc procesul de aglomerare al alimentelor. Exemple: carbonatul de sodiu (E500 (ii)) si carbonat acid de sodiu (E500 (i)).
Este important de reținut că, în timp ce unii aditivi alimentari pot oferi beneficii, alții pot avea potențiale riscuri pentru sănătate sau pot provoca reacții adverse la persoanele sensibile. Este esențial să citiți etichetele alimentelor, să fiți conștienți de orice sensibilități sau alergii cunoscute.
Cea mai buna protecție o constituie nutritia echilibrata alcatuita din alimente cât mai puțin procesate.