Alunele, foarte nutritive și energetice

Alunele, foarte nutritive și energetice

Alunele (de padure) nu numai că sunt delicioase, dar au și multe beneficii pentru sănătate. Constituie un ingredient des folosit in prajituri, înghețata sau pralinele.

O combinatie de alune și fructe uscate (stafide, smochine sau curmale) este ideala pentru asigurarea energiei necesare persoanelor implicate în activități fizice sau a celor slabite în urma unor boli.

Alunele contin cantitati apreciabile din vitaminele B1, B2, B3 (niacina), B6, B7, B9 și o cantitate foarte mare de vitamina E.

La fel ca și nucile, alunele contin multe minerale: potasiu (445 mg /100 g), calciu (188 mg /100 g), fier (3,27 mg /100 g), magneziu (285 mg /100 g), calciu, zinc (2,4 mg /100 g), cupru, mangan, fosfor (311 mg /100/ g).

Alunele au un contin mare de proteine (13 g /100 g) și de grăsimi (62 g /100 g).

Alunele sunt recomandate pentru ca:

  • Furnizeaza o cantitate mare de energie (632 kcal /100 g de alune).
  • Au un continut foarte mare de vitamina E (23,9 mg α -TE /100 g) cu actiune antioxidanta si antiinflamatoare și totodata necesara sănătății sistemului imunitar.
  • Se digera mai ușor decât migdalele și nucile, celelalte alimente foarte concentrate în nutrienti.
  • Inlocuiesc alimentelor de origine animala fiind bogate in proteine si grasimi. 
  • Ajuta la prevenirea formarii de pietre la rinichi și în special de calculi de urati.
  • Au un efect pozitiv asupra inimii, vaselor de sânge și circulației sanguine.
  • Au un continut mare de zinc necesar sistemului imunitar și pentru vindecarea ranilor.
  • Sunt numite și „hrană pentru creier” deoarece contribuie la imbunatatirea capacitatii intelectuale a creierului.
  • Sunt bine tolerate de diabetici fiind sarace în carbohidrati.
  • Au un continut mare de mangan necesar sanatatii nervilor, metabolismului proteinelor si al grasimilor.
  • Uleiul de alune hraneste pielea uscata si matura, marind elasticitatea acesteia. Este nutritiv si hidratant, catifeleaza pielea, ajuta la regenerarea acesteia, la diminuarea vergeturilor si a cicatricilor.

În coajă, alunele pot fi păstrate luni întregi. Se depoziteaza într-un loc răcoros și întunecat. Odată decojite, alunele râncezesc ușor la temperatura camerei.



Taguri:

Comentarii