Alunele (de padure) nu numai că sunt delicioase, dar au și multe beneficii pentru sănătate. Constituie un ingredient des folosit in prajituri, înghețata sau pralinele.
O combinatie de alune și fructe uscate (stafide, smochine sau curmale) este ideala pentru asigurarea energiei necesare persoanelor implicate în activități fizice sau a celor slabite în urma unor boli.
Alunele contin cantitati apreciabile din vitaminele B1, B2, B3 (niacina), B6, B7, B9 și o cantitate foarte mare de vitamina E.
La fel ca și nucile, alunele contin multe minerale: potasiu (445 mg /100 g), calciu (188 mg /100 g), fier (3,27 mg /100 g), magneziu (285 mg /100 g), calciu, zinc (2,4 mg /100 g), cupru, mangan, fosfor (311 mg /100/ g).
Alunele au un contin mare de proteine (13 g /100 g) și de grăsimi (62 g /100 g).
Alunele sunt recomandate pentru ca:
- Furnizeaza o cantitate mare de energie (632 kcal /100 g de alune).
- Au un continut foarte mare de vitamina E (23,9 mg α -TE /100 g) cu actiune antioxidanta si antiinflamatoare și totodata necesara sănătății sistemului imunitar.
- Se digera mai ușor decât migdalele și nucile, celelalte alimente foarte concentrate în nutrienti.
- Inlocuiesc alimentelor de origine animala fiind bogate in proteine si grasimi.
- Ajuta la prevenirea formarii de pietre la rinichi și în special de calculi de urati.
- Au un efect pozitiv asupra inimii, vaselor de sânge și circulației sanguine.
- Au un continut mare de zinc necesar sistemului imunitar și pentru vindecarea ranilor.
- Sunt numite și „hrană pentru creier” deoarece contribuie la imbunatatirea capacitatii intelectuale a creierului.
- Sunt bine tolerate de diabetici fiind sarace în carbohidrati.
- Au un continut mare de mangan necesar sanatatii nervilor, metabolismului proteinelor si al grasimilor.
- Uleiul de alune hraneste pielea uscata si matura, marind elasticitatea acesteia. Este nutritiv si hidratant, catifeleaza pielea, ajuta la regenerarea acesteia, la diminuarea vergeturilor si a cicatricilor.
În coajă, alunele pot fi păstrate luni întregi. Se depoziteaza într-un loc răcoros și întunecat. Odată decojite, alunele râncezesc ușor la temperatura camerei.