Anghinarea buna pentru ficat

Anghinarea buna pentru ficat

Anghinarea a fost folosită încă din antichitate atât ca hrană cât și ca medicament de către vechii egipteni, greci și romani. Astăzi, anghinarea este disponibilă practic tot timpul anului, cea mai aromata fiind în perioada iunie-noiembrie. 

Anghinarea conține vitamine (A, B1, B2, B3, B6, B9, C, E), minerale (potasiu, magneziu, fier, calciu, mangan, fosfor, zinc), cinarina, flavonoide, fibre.

Bulbul florii acestei plante este comestibil și este folosit in diferite preparate culinare. Frunzele de anghinare, cele care au cea mai mare putere curativă, se folosesc sub forma de infuzii, ceai sau tincturi.

Anghinarea poate fi consumată ca și o gustare între mese și ar trebui să facă parte din dieta persoanelor care suferă de boli de ficat, gută, probleme circulatorii și obezitate, fiind recomandata pentru ca:

  • este foarte digerabila mai ales consumata cruda.
  • favorizează digestia grăsimilor datorită continutului de cinarina. Cinarina, o substanță amară, potentata de celelalte componente din anghinare, are un efect intens de creștere a producției de bila, ajutand în bolile ficatului. Numeroase studii clinice indica faptul ca anghinarea are efect hepatoprotector si hepatoregenerator.
  • cinarina și alte componente din anghinare maresc productia de urina și favorizează eliminarea ureei,
  • reduce tendinta colesterolului de depozitare în pereții arteriali,
  • are un conținut scăzut de calorii (47 kcal /100 g), datorită lipsei de grăsimi și continutului scazut de carbohidrati fiind utila în curele de slăbit,
  • are un continut mare de folaţi (68 μg /100 g), important pentru femeile însărcinate deoarece ajuta la formarea celulelor nervoase ale fatului,
  • are un efect benefic asupra nivelului de zahăr din sânge fiind permisa diabeticilor datorită continutului de inulina,
  • ajută la stabilizarea florei intestinale, datorita continutului de inulina,
  • ajuta în hipertensiune datorită continutului de potasiu (370 mg /100 g anghinare).


La cumparare, verificați dacă capetele florilor sunt pline și ferme și daca tulpina nu este uscată.

Învelită cu o cârpă, anghinarea poate fi păstrată în frigider timp de una până la două săptămâni.



Taguri:

Comentarii