Antioxidantii naturali și sanatatea

Antioxidantii naturali și sanatatea

 Rolul antioxidantilor

Antioxidantii apara organismul uman impotriva asa-numitilor "radicali liberi". Radicalii liberi se formeaza în organism în mod natural atunci când facem exerciții fizice și când corpul nostru transformă alimentele în energie dar pot sa provina și de la fumul de țigară, poluarea aerului și lumina soarelui. 

Antioxidantii protejeaza sistemul imunitar, încetinesc imbatranirea organismului, în special al creierului si pot diminua riscul de boli cardiovasculare și de cancer. Toti antioxidantii au proprietati antiinflamatorii.

Cu toate ca organismul uman poate sa produca anumiti antioxidanti, are nevoie și de cei proveniti din alimente.

Proprietăți antioxidante au vitaminele A, C si E, mineralele zinc și seleniu precum și carotenoizii (din morcovi, spanac, etc.), glucozinolatii (din brocoli, varza, etc.), polifenolii si hidroxicinamatii (din cereale, legume, fructe) ce se pot obtine din alimentatie, cele mai multe din fructe și legume.

Glutationul

Glutationul, o combinație de trei aminoacizi, este antioxidantul cel mai important produs de corpul uman (în ficat). Protejează organismul, detoxifica ficatul și are un rol în prevenirea cancerului hepatic.

Superoxid dismutaza (SOD)

Superoxid dismutaza  este o enzima produsa de organismul uman care neutralizeaza unii dintre cei mai periculoși radicali liberi, radicalii superoxid. SOD poate fi obținut și din orz, brocoli, varza, etc.

Acidul alfa-lipoic

Acidul alfa-lipoic este un alt antioxidant ce poate fi produs în corpul nostru dar care se poate obtine și din alimente (spanac, brocoli, cartofi, etc.). Este folosit pentru controlul nivelului de zahar din sange la bolnavii de diabet si in tratamentul degenerescentei nervilor periferici. Ajuta totodata la detoxifierea ficatului, impiedica formarea cataractei si protejeaza tesuturile nervoase.

Coenzima Q10

Coenzima Q10 este în mod normal produs de organismul nostru dar se poate obtine și din carne, arahide, spanac, etc. Are un rol important in generarea energiei celulare si este un stimulent imunitar.

Arganul

Arganul este mult utilizat in cosmetica pentru uleiul obtinut din semintele fructului. Contine polifenoli si vitamina E in cantitati mari fapt care ii confera proprietati antioxidante.

Turmericul (curcuma)

Turmericul contine curcumina, un polifenol, un antioxidant si antiiflamator puternic. Pentru a fi mai usor absorbit se asociaza cu piperina. 

Sulforafanul

Sulforafanul se gaseste in special in broccoli, varza, varza de Bruxelles si conopida.

Luteina

Luteina este un carotenoid raspandit mai ales in vegetalele cu frunze verde inchis precum spanacul.


Taguri:

Comentarii