Apa de băut, alimentul nostru cel mai important

Apa de băut, alimentul nostru cel mai important

Organismul uman este compus din 60-70% apa si poate supraviețui fără apa numai 3-5 zile.

Apa de băut este alimentul nostru cel mai important. Este necesara pentru toate functiile organismului uman: digestie, circulatie sanguina, respirație, eliminarea reziduurilor, reglararea temperaturii corpului, etc.

Apa participa la procesul de digestie prin descompunerea alimentelor și absorbția nutrienților.

Apa este principalul lubrifiant al articulaţiilor. Articulatiile au nevoie de apa pentru a-si mentine flexibilitatea, o caracteristica esentiala pentru functionalitatea lor.

Creierul are nevoie de cantitati importante de apa. Chiar și o deshidratare ușoară poate afecta funcția cognitivă, atenția și memoria.

Un nivel optim de hidratare menţine elasticitatea pielii, ceea ce previne şi întârzie apariţia ridurilor. Când este bine hidratată, pielea străluceşte.

Organismul pierde cantitati importante de apa prin transpiratie, respiratie, urina.

Lipsa apei din organism poate avea urmari negative, de la un simplu disconfort, pana la afectiuni grave cauzate de deshidratare.

Odată cu vârsta, senzația de sete se diminueaza.

Deshidratarea poate cauza dureri de cap, oboseală, constipație, ameţeală, crampe musculare, reducerea funcției cognitive, etc.

Pierderea a 5-6% din volumul total de apă al corpului ne face să intrăm într-o stare de somnolenţă şi de oboseală persistentă, ne poate da dureri de cap, ameţeală.

Cantitatea de apă necesara pentru organism depinde de o serie de factori, inclusiv nivelul de activitate, clima, starea de sănătate generală. Majoritatea adulților ar trebui să bea 6-8 pahare de apă pe zi. 

Alimentele bogate în apă în special legumele (castravetii, salata iceberg, zucchini, dovlecii, etc.) și fructele (pepenii, capsunii, etc.) pot contribui la asigurarea necesarului de apa a organismului.

Calitatea apei potabile este foarte importanta. Apa poate fii contaminată cu metale grele (arsenic, plumb, etc.), pesticide, bacterii, virusuri, parziti, etc.

Pesticidele constituie un risc în toate zonele în care apa potabila provine din surse de adâncime în care se practica agricultura.

Microorganismele patogene din apa pot cauza toxiinfectii.

Taguri:

Comentarii