Arahida unul dintre cele mai concentrate alimente

Arahida unul dintre cele mai concentrate alimente

Arahidele sunt o sursă excelenta de proteine, grasimi, vitamine și minerale.

Arahidele contin cantitati mari din vitaminele B1, B2, B3 (niacina), B6, biotina, B9 (folati) și E precum și minerale: potasiu (705 mg /100 g), fier (4,58 mg /100 g), magneziu (168 mg /100 g), calciu, zinc (3,27 mg /100 g), cupru, mangan, seleniu, fosfor (376 mg /100 g).

Arahidele sunt recomandate pentru:

  • Inlocuirea alimentelor de origine animala, datorită continutului mare de proteine (23-25 mg /100 g arahide) și grăsimi sanatoase. Pentru completarea alimentatiei se recomanda ca pe lângă arahide să fie consumate și cereale integrale si leguminoase datorită continutului mai scazut în aminoacizii metionina, lizina și treonina.
  • Continutul foarte mare de niacina (16,2 mg /100 g), necesar organismului pentru metabolizarea carbohidratilor și a grasimilor. Carenta de niacina cauzeaza indigestie, slăbiciune musculara și uscarea pielii.
  • Afectiuni cardiace datorită bogatiei de acizi grasi esentiali si a continutului de vitamina B3. Grasimile din arahide (49 g /100 g) sunt alcătuite dintr-o combinatie echilibrata de acizi grasi polinesaturati (15,5 mg /100 g), mononesaturati (24,4 mg /100 g) și saturati.
  • Reducerea colesterolului, datorită continutului de acizi grasi esentiali.
  • Continutul mare de potasiu benefic în caz de hipertensiune precum și de retentie a apei în tesuturi.
  • Continutul mare de zinc necesar sistemului imunitar și pentru vindecarea ranilor.
  • Conținutul ridicat de biotină benefic pentru piele, păr și unghii.
  • Indicele glicemic scăzut (nivelul zahărului din sânge crește lent după consumul de arahide).
  • Menținerea unei greutăți sănătoase datorită continutului mic de carbohidrati.

Majoritatea recoltei de arahide este utilizată pentru producerea uleiului de arahide. Acest ulei este foarte bogat în acizi grasi nesaturati. Este folosit la gatit și datorită faptului ca este rezistent la rancezire precum si ca o lotiune pentru piele în caz de piele uscata și eczeme.

Untul de arahide, foarte nutitiv, este un înlocuitor al untului din lapte.

Faina de arahide, bogata în proteine, este folosită în unele tari în amestec cu faina de grau pentru pâine.

În afară de alergii, consumul de arahide nu are efecte adverse. Conform unui studiu din 2003, în Statele Unite aproximativ 1,2% din populație era alergica la arahide.

Taguri:

Comentarii