Cancerul si nutritia

Cancerul si nutritia

Cancerul (tumoarea maligna) este o boală în care unele dintre celulele corpului cresc necontrolat și se răspândesc în alte părți ale corpului. Cancerul este una dintre principalele cauze de deces la nivel național și mondial.

Cancerul poate fi cauzat de fumat, raze solare, radioactivitate, anumite substante (1,4-diclorbenzen, azbest, benzen, pesticide, coloranți azoici, etc.), unele virusuri și bacterii, alimentatie nesanatoasa. Se estimeaza ca intre 10% -25% din imbolnavirile de cancer ar putea fi favorizate de mutatii genetice mostenite.

Sunt indicii ca alimentatia ar putea fi principalul factor al aparitiei cancerului. Studiile sugerează că anumite obiceiuri alimentare cresc altele scad riscul de cancer astfel ca modificări simple ale stilului de viață, cum ar fi urmarea unei diete sănătoase, ar putea preveni 30-50% din numărul imbolnavirilor de cancer.

Legat de nutritie, sunt considerate ca având un risc mai mare de cancer:

  • Alimentele procesate care au un conținut ridicat de zahăr și un conținut scăzut de fibre și substanțe nutritive. Nivelurile mai ridicate de glucoză din sânge și insulină sunt factori de risc pentru cancer. S-a demonstrat că insulina stimulează diviziunea celulară, ducand la creșterea și răspândirea celulelor canceroase.
  • Alimentele care contin aditivi alimentari, numiti și E-uri: colorantul galben (E110), butil-hidroxi-anisol (E320) precum si amarantul (E123) din vin și băuturi racoritoare. Se pot găsi în mezeluri (în special parizer si crenvurşti), băuturi răcoritoare şi preparatele conservate cu substanţe chimice precum supele la plic.
  • Carnea afumata - carnatii, șunca, slănina, salamul și alte mezeluri precum și pestele afumat.
  • Gătirea, în special a cărnii, la temperaturi ridicate, cum ar fi friptul si prăjirea care produc compuși nocivi. Prăjirea cărnii duce la formarea unor substanțe precum acrilamida și nitrozaminele, considerate cancerigene.
  • Consum mare de lactate deoarece poate crește riscul de cancer de prostată.
  • Consumul de alimente mucegăite.
  • Obezitatea - un factor de risc pentru mai multe tipuri de cancer.

Cu toate ca nu există superalimente miraculoase care pot preveni cancerul, unele dovezi sugerează că obiceiurile alimentare pot oferi o anumita protecție.

Sunt studii care indica faptul ca un consum mai mare de legume și fructe duc la un risc mai scăzut de imbolnavire de cancer. Se considera ca multe legume și fructe conțin antioxidanți și fitochimicale care ajuta la prevenirea cancerelor. Aceste studii arata totodata ca persoanele care urmează o dietă vegetariană sau vegană au un risc redus de a dezvolta sau de a muri de cancer.

Plantele recomandate: cruciferele (broccoli, varza de Bruxelles, varza, conopida, etc.), ceapa, turmericul, lamaia, rozmarinul, patrunjelul, sparanghelul, dafinul, vita de vie (samburi), trifoistea de balta, merisorul, usturoiul, bradul argintiu, sofranul, sumacul, cuisoarele, portocalul amar, cardamomul, rostopasca, roua-cerului, maghiranul, rodia, rubarba, gheara matei.

Unele cercetări sugerează că dieta ketogenică (dieta cu conținut scăzut de carbohidrați și bogată în grăsimi) poate reduce creșterea tumorilor canceroase deoarece scade nivelul zahărului din sânge și al insulinei, determinand infometarea celulelor canceroase.

Taguri:

Comentarii