Capsunii, fructe cu o mare capacitate antioxidanta

Capsunii, fructe cu o mare capacitate antioxidanta

În luna mai și începutul lunii iunie se coc capsunii. Nu ratati ocazia sa mâncați și totodata sa puneți pentru iarna cateva borcane cu gem de capsuni.

Ca urmare a continutului de vitamina C (56 mg /100 g capuni), bioflavonoizi și antocianine, capsunii au o capacitate antixidanta foarte.  (Total antioxidant capacity of fruits, Journal of Agricultural and Food Chemistry,  44: 701-705, 1996).

Alte beneficii ale consumului de capsuni sunt:

- au un continut caloric foarte scăzut ( 30 kcal /100 g),

- continutul de proteine, grăsimi și sodiu este foarte scăzut,

- continutul mare de potasiu (160 mg /100 g capsuni),

Pe langa faptul ca sunt gustosi sunt recomandati pentru:

- continutul de vitamine ( B2, B6, B9, C) , minerale (calciu, fosfor, magneziu, fier, potasiu) precum si fibre,

- prevenirea arteriosclerozei (formarea de depuneri de colesterol pe pereții arteriali), datorită capacitatii antioxidante mari,

- prevenirea hipertensiunii arteriale ca urmare a continutului mare in potasiu,

- acțiunea lor diuretica (cresc productia de urina) precum și pentru eliminarea acidului uric datorită efectului lor alcalinizant,

- acțiune anticonstipanta, datorită continutului mare de fibre vegetale solubile,

- decongestionarea circulatiei venoase în venele din intestine fiind utile în caz de hemoroizi, ascita, hepatita cronica și ciroza.

In cosmetica capsunii se pot folosi pentru realizarea unui demachiant excelent pentru pielea normala si grasa.

 

 

Taguri:

Comentarii