Cartofii a patra cea mai consumata leguma din lume.

Cartofii a patra cea mai consumata leguma din lume.

Cartofii, a patra cea mai consumata leguma din lume, pot fi preparati rapid și ușor. Metoda ideala de preparare a cartofilor este la aburi. De asemenea se pot consuma fierti și copti. Cea mai puțin recomandată este prajirea lor în ulei.

Cartofii conțin vitaminele B1, B2, B3, B6, B9 (folati), C, mineralele potasiu, fier, magneziu, zinc, calciu, fosfor, mangan, cupru, fibre, carbohidrati precum și proteine. Carbohidratii și proteinele din cartofi sunt de o calitate foarte buna.

Cele mai importante beneficii ale cartofilor (preparati la abur, fierti sau copti) sunt:

  • Proteinele din compozitie care asigura toți aminoacizii necesari organismului uman, într-o proportie adecvată. De asemenea contin lizina, un aminoacid care lipseste din cereale.
  • Protejeaza stomacul deoarece se digera ușor și datorita efectului antiacid.
  • Continutul de vitamina C (19 mg /100 g cartofi) ce asigura cca. 30% din neceasarul zilnic pentru un om sanatos.
  • Recomandati în boli cardiovasculare (arterioscleroza, insuficienta cardiaca, angina pectorala, hipertensiune) datorită concentratiei mari de potasiu (540 mg /100 g cartofi).
  • Au acțiune alcalinizanta ajutand în caz de exces de acid uric, artrita urica și pietre la rinichi.
  • Pot fi inclusi în dieta bolnavilor de diabet deoarece conțin carbohidrati complecsi (amidon) care în timpul digestiei se descompun încet în glucoza. 
  • Sunt recomandati in dieta persoanelor cu boala celiaca pentru ca nu contin gluten. 

Cartofii cruzi rasi se folosesc in uz extern sub forma de cataplasme în caz de arsuri, degeraturi si crapaturi ale pielii.

Taguri:

Comentarii