Cartoful dulce foarte bogat în betacaroten

Cartoful dulce foarte bogat în betacaroten

In ultimii ani cartoful dulce cunoaste o atenție tot mai mare în țara noastra. Soiurile cu pulpă roșie sunt cele mai bune atât în ceea ce privește proprietățile de gătit, cât și în ceea ce privește aromele.

Avand o densitate nutritivă semnificativ mai mare, cartofii dulci pot fi considerați mai sănătoși decât cartofii. Ca și cartofii, cartofii dulci pot fi fierti, copti, prajiti, facuti piure sau amestecati in salata. Metoda obisnuita de preparare a cartofilor dulci este la cuptor. Se recomanda  prepararea în coaja bogata în nutrienti.

Cartoful dulce conține vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, B9 (folati), C, mineralele potasiu, fier, magneziu, zinc, calciu, fosfor, mangan, carbohidrati complecsi precum și fibre.

Cele mai importante beneficii ale cartofilor dulci sunt:

  • Continutul mare de betacaroten (2 µg ER /100 g cartofi dulci), un antioxidant puternic care se transforma in organism in vitamina A benefic pentru sanatatea sistemului imunitar, a pielii și a ochilor.
  • Scad riscul de obezitate deoarece dau senzația de satietate datorită continutului de fibre.
  • Ajuta digestia deoarece sunt bogați în fibre și, consumați cu coajă, sunt recomandati pentru prevenirea constipației.
  • Continutul de vitamina C (22,7 mg /100 g cartofi dulci), ce ajuta la intarirea imunitatii.
  • Continutul de potasiu (204 mg /100 g cartofi dulci), necesar sănătății sistemului nervos și reglarii ritmului cardiac.
  • Conținul de carbohidrați complecși (21,3 g /100 g cartofi dulci), care sunt transformați de organism în glucoza mai lent decât cei din cartofi, prevenind creșterea brusca a glicemiei.
  • Continutul de caiapo, o substanță care se găsește în coaja, ce ajuta la scaderea nivelului glicemiei.
Taguri:

Comentarii