Ceapa o leguma cu multe beneficii pentru sanatate

Ceapa o leguma cu multe beneficii pentru sanatate

Ceapa este una din legumele cele mai des folosite precum si una dintre cele mai vechi plante de cultură fiind considerata de către egipteni, romani și greci ca un elixir al vieții.  A fost folosită de secole pentru tratatarea inflamațiilor și infecțiilor. Multe studii au arătat că atunci când este consumată în mod regulat, previne arterioscleroza si tromboza, îi ajută pe diabetici si bolnavii de astm, stimulează salivarea și secreția gastrică, reduce riscul de cancer.

Ceapa are actiune antimicrobiana, antihelmintica, antiseptica, expectoranta, febrifuga, antidiabetica, diuretica, hipotensiva, vasodilatatoare şi de stimulare a imunitatii.

Ceapa conține vitamine (B1, B2, B3, B6, C, E), minerale (fosfor, calciu, magneziu, potasiu, zinc, fier), fibre, etc. Ceapa roșie este cea mai bogata in vitamine si in saruri minerale.  Aceasta leguma mai contine:

  • Flavonoizi care previn formarea cheagurilor de sânge. Unul din cei mai activi flavonoizi, quercitina este un antioxidant puternic care se absoarbe bine în intestin indiferent dacă ceapa este cruda sau gatita.
  • Fructani eficienti împotriva gripei, pentru activarea florei intestinale, pentru favorizarea mișcărilor intestinale și pentru mărirea absorbției calciului și a altor minerale.
  • Compuși cu conținut de sulf  benefici pentru flora intestinala și pentru detoxifiere. 
  • Enzime cu efect revigorant pentru digestie.
  • Glucochinina benefica pentru diabetici.
  • Fibre vegetale ce scad absorbtia de colesterol si au totodata si o actiune antidiabetica.

Ceapa este benefică în infectiile cailor respiratorii (asm, bronsita, dureri de gât, gripa, raceli, raguseala), în disfunctii renale (infectii si insuficiente renale), in caz de nivel ridicat al trigliceridelor, in calmarea durerilor de urechi. De asemenea are un remarcabil efect alcalinizant, usurand eliminarea reziduurilor din organism si previne dezvoltarea tumorilor canceroase.

In uz extern, ceapa este folosită la tratarea iritatiilor pielii provocate de intepaturile de insecte, precum si în caz de infectii, arsuri, pistrui, negi, abcese, furuncule.

Precautii: Bolnavii cu gastrita, reflux gastric, colon iritabil si colită de fermentaţie sau cei cu intoleranţă la ceapă, trebuie sa consume ceapa in cantitati mici sau sa-l scoata din alimentatie.

 

Taguri:

Comentarii