Ciocolata amaruie benefica pentru sanatate

Ciocolata amaruie benefica pentru sanatate

Ciocolata contine pe langa minerale, aminoacizi si flavanoli, cu o acțiune benefică pentru sistemul cardiovascular uman, pus în evidență de mai mulți cercetători. În anul 2014 Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a declarat în legătură cu produsele din cacao conținând  flavanoli și care îndeplinesc cerința de a fi supliment alimentar, că flavanolii din cacao ajută la menținerea elasticității vaselor de sânge, contribuind la circulația normală a sângelui.

Ciocolata induce o stare de bine, de linişte şi relaxare si in acelaşi timp are proprietăţi tonice.

De fapt beneficiile ciocolatei sunt concentrate în cacao. Cacao constituie una dintre cele mai bogate surse de flavanoli. Flavanolii sunt compusi polifenolici cu efecte antioxidante și antiinflamatoare puternice. Multe studii au arătat ca flavanolii din cacao pot neutraliza radicalii liberi, împiedica formarea cheagurilor de sange, reduc presiunea arteriala. Flavanolii protejeaza celulele epiteliale care captusesc arterele. 

Cacaoul bogat în flavanoli din ciocolata îmbunătățește totodata circulatia sangvina la nivel cerebral și crește rezistenta pielii la daunele produse de razele UV.

Cu cât ciocolata este mai amaruie cu atât conține mai mulți flavanoli. Cea mai buna ciocolata amaruie conține minimum 74 % cacao.

Chiar dacă este ciocolata neagra, cu un conținut mai mare de 65% de cacao, conținutul în flavanoli poate să difere mult de la o marcă de ciocolată la alta. Cauza acestor diferențe mari este modul de prelucrare a semințelor de cacao de către producătorii de ciocolata. Conținutul în flavanoli al ciocolatei nu este indicat de către cei mai mulți producători de ciocolata.

Ciocolata amaruie cu conținut mai mare de 65% de cacao conține cantități importante de:

  • minerale: potasiu, magneziu, fosfor, calciu,
  • aminoacizi cum sunt leucina (contribuie la dezvoltarea musculară, scade nivelul de zahăr din sânge), lizina (contribuie la dezvoltarea oaselor, ajută la absorbția calciului, producerea anticorpilor, a hormonilor și a enzimelor), valina (necesar refacerii țesuturilor, menținerii nivelului corect de azot din sânge), arginina (importantă în metabolismul muscular), acid aspartic (cu un rol vital în metabolism, sporește rezistența la oboseală), acid glutamic (important în metabolismul zaharurilor și al grăsimilor), fenilalanină şi feniletilamină (cu acţiune similara unui antidepresiv).

Pentru a vă asigura că ciocolata neagra este de bună calitate verificați compoziția acesteia de pe ambalaj. Astfel, procentul de cacao trebuie să fie mai mare de 65% iar în compziția ciocolatei să fie unt de cacao și nu alte grasimi (ulei de palmier, grăsimi hidrogenate sau parțial hidrogenate).

 

Taguri:

Comentarii