Ciupercile comestibile benefice pentru sanatate

Ciupercile comestibile benefice pentru sanatate

Ciupercile comestibile, considerate de către mulți oameni un înlocuitor al cărnii, sunt subestimate fiind consumate în cantități mai mici. Printre cele care se pot gasi și în magazine se număra: champignon, pleurotus, hribii, ghebe și galbiori.

Sunt cunoscute și așa numitele ciuperci medicinale folosite de către medicina traditionala chineza, japoneza precum și din alte tari. Astfel in Japonia, ciupercile shiitake sunt cultivate de cel puțin 2.000 de ani.

Ciupercile conțin proteine, vitamine (B1, B2; B3, B5, B6, B9, C, D, E), minerale (potasiu, fier, magneziu, zinc, calciu, cupru, seleniu, fosfor) si fibre.

Includerea ciupercilor în alimentatie este benefica pentru sănătate pentru ca:

  • Conțin în cantitati mari vitamine din compexul B cunoscute pentru rolul important in mentinerea sanatatii sistemului nervos: B2 (0,5 mg /100 g), 40% din necesarul zilnic; B3 (3,8 mg /100 g), 25% din necesarul zilnic; B5 (1,5 mg /100 g), 30% din necesarul zilnic.
  • Sunt printre alimentele cele mai bogate în potasiu. Potasiul este foarte important pentru sanatatea inimii, a mușchilor precum și a nervilor.
  • Sunt o sursă deosebit de valoroasă de fier prevenind anemia.
  • Contin cupru ce ajută la producerea celulelor roșii din sânge precum și la menținerea sănătății oaselor și a nervilor. O cană de ciuperci poate furniza pana la aproximativ o treime din cantitatea zilnică recomandată de cupru.
  • Sunt bogate în hemiceluloză, o fibră care creează senzație de sațietate, benefic pentru persoanele supraponderale.
  • Au un continut scăzut de carbohidrati (3,4 g /100 g ciuperci) avand acțiune antidiabetica.
  • Contin seleniu și ergotioneină cu actiune antioxidanta. Antioxidanții protejează organismul în caz de inflamatii și ajută la întărirea sistemului imunitar.

Un dezavantaj al ciupercilor este faptul ca se digera mai greu datorită continutului în chitina.

Ciupercile se strica destul de repede. Se pot păstra cel mai bine în frigider, fie în ambalajul original, fie depozitate într-o pungă de hârtie sau într-un recipient fără capac înfășurat cu plastic perforat cu câteva găuri pentru aerisire.

Ciuperci comestibile se pot pastra pentru iarna uscate precum și murate.

Taguri:

Comentarii