Conopida cea mai digerabila leguma din familia verzei

Conopida cea mai digerabila leguma din familia verzei

Conopida face parte din aceeași familie (brassicacee sau crucifere) cu varza si broccoli. Este o sursa excelentă de vitamine si minerale. Conține o cantitate mare de vitamina C dar și alte vitamine (B1, B2, B6, B9), o cantitate mare de potasiu și alte minerale (magneziu, fier, zinc, fosfor, crom, mangan, cupru, seleniu).

Conopida este recomandata pentru:

  • Boli digestive (gastrita, ulcer, dispepsie, reflux gastroesofagian) deoarece este foarte digerabila. Totodata regleaza tranzitul intestinal atât în constipatie cât și incaz de diaree.
  • Boli cardiovasculare (boli de inima, hipertensiune, arterioscleroza) ca urmare a continutului mare de potasiu, a continutului foarte scăzut de calorii (24 kcal /100 g) și a conținutului de sulforafan. Sulforafanul este un antioxidant cu un efect pozitiv asupra inimii și vaselor de sânge.
  • Obezitate și diabet datorită continutului sazut de calorii și a faptului ca produce o senzație de satietate.
  • Boli renale deoarece este diuretica, favorizand eliminarea toxinelor.
  • Sanatatea creierului și datorita faptului ca este bogată în colina, o substanta importantă pentru dezvoltarea creierului, implicată și în producerea de neurotransmitatori.
  • Efectul anticancerigen datorata continutului de glicozide sulfurate si de derivati din indol.

Nu în ultimul rând, datorită conținutului mic de carbohidrați ( 2,7 g /100 g de conopida), cu ajutorul conopidei se poate reduce cantitatea de carbohidrati din alimentatie constituind un înlocuitor foarte sanatos pentru paste fainoase, cartofi, etc. Astăzi, conopida este des folosita în dieta cu conținut redus de carbohidrati și datorită raspandirii mari în toate bucatariile: americana, europeana, asiatica si araba.Taguri:

Comentarii