Turmericul (curcuma) in fruntea luptei cu bolile

Turmericul (curcuma) in fruntea luptei cu bolile

Turmericul sau curcuma a fost la început numit „sofranul saracului” datorită culorii sale galben aurii. Este unul dintre cele mai folosite condimente din bucătăria indiana fiind adaugat în aproape toate mancarurile lor, un remediu apreciat pentru virtutiile sale vindecatoare si totodata un ingredient in produsele lor cosmetice. In medicina indiana (ayurveda), turmericul a fost folosit de mii de ani ca planta medicinala, iar femeile indiene folosesc turmericul pentru a-si menține pielea neteda, strălucitoare și pentru atenuarea petelor și ridurilor.

Componenta activa din turmeric este curcumina, una dintre cele mai cercetate extracte naturale din ultima vreme. Are proprietati antioxidante și antiinflamatoare puternice, acțiune de stimulare a sistemului imunitar, antidiabetica prin scăderea glucozei din sânge precum și de protector hepatic. 

Turmericul poate fi folosit în tratamentul problemelor digestive, având un efect stimulator al producției de suc gastric. De asemenea amelioreaza simptomele bolilor intestinale inflamatorii.

In India este folosit pentru vindecarea ranilor și prevenirea infectiilor, bandajele pentru răni continand pudra de turmeric.

Curcumina crește nivelul unui hormon cerebral ce combate diferite procese degenerative din creier.

Studii numeroase au dovedit acțiunea sa benefică în artrita reumatoida. Doza recomandată este de 1,2 g de curcumina / zi.

Unele cercetări indica acțiunea benefică a turmericului și în cancer prin efectul citotoxic asupra multor celulelor tumorale precum si în boli cardiovasculare prin inhibarea agregarii trombocitelor și scaderea colesterolului din sânge.

Pentru petele de pe piele se poate folosi un remediu indian traditional continand: o lingurita de pudra de turmeric, un sfert de cana de faina de naut, doua picaturi de ulei vegetal inodor (susan, răpită, etc.) și apa. Apa se adauga pana se obtine o pasta groasa. Pasta astfel preparata se aplica pe piele, se lasa aprox. zece minute să se usuce și apoi se îndepărtează prin spălare. Se repeta acest tratament pana la dispariția petei de pe piele.

Concentrația de curcumina în pulberea de turmeric este de cel mult 3%. De aceea, pentru a asigura dozele recomandate, cele mai multe dintre suplimentele actuale de turmeric contin extracte cu aproximativ 95% curcumină. O alta problema este slaba absorbitie a curcuminei de către organismul nostru. Absorbtia curcuminei se poate mari prin utilizarea în combinatie cu piperul negru și în combinatie cu grăsimi/uleiuri în care se dizolva.

Folosit de mult în bucătăria indiana, din Asia de sud și Orientul Mijlociu, turmericul s-a răspândit in multe alte bucatarii. Este cunoscut ca unul dintre ingredientele din curry ce da mâncărurilor culoarea galbena.

Turmericul poate fi folosit în mancarurile din linte, naut, în fripturi de pui, la condimentarea oualor gatite fie sub forma de ochiuri, omleta sau fierte moi, etc.

 

 

 

 

 

 

Taguri:

Comentarii