Dieta mediteraneană s-a inspirat din bucataria tradiționala a unor țări din regiunea mediteraneană precum Grecia, Italia, Spania, Maroc, Egipt și Liban. Consta in consumul de legume, fructe proaspete sau uscate, cereale integrale, peste, fructe de mare, ulei de măsline, nuci, cantități moderate sau scăzute de produse lactate si carne. Consumul de carne roșie, dulciuri și alimente procesate este scazut.
Dieta mediteraneană poate fi privită ca o dietă pe bază de plante, deoarece conține puține alimente de origine animală. Conform Organizatiei Mondiale a Sănătății (OMS), este o dietă sănătoasă și de calitate.
Beneficiile dietei mediteraneene asupra sănătății umane au fost dovedite de nenumărate ori, de-a lungul timpului, de către oamenii de știința.
Dieta mediteraneană a devenit pentru prima dată de interes pentru cercetători în anii 1950, când s-a observat că anumite populații din bazinul Mării Mediterane au o sănătate generală mai bună, cu rate mai scăzute de boli cardiovasculare și metabolice și o longevitate mai mare decât națiunile mai bogate din lumea occidentală.
Ancel Keys, un om de știința american, a definit pentru prima data dieta mediteraneană pe baza dietelor din sudul Italiei și al Greciei ca fiind una săracă în grăsimi saturate și bogată în grăsimi nesaturate.
Studiile au arătat că dietă mediteraneană este un mod sănătos de hranire care poate oferi numeroase beneficii pentru sănătate, prin:
1. Risc redus de boli de inimă. Dieta mediteraneană este bogată în grăsimi sănătoase pentru sistemul cardiovascular, cum ar fi grăsimile mononesaturate și polinesaturate din uleiul de măsline, nuci și pește care reduc riscul de boli de inimă prin scăderea nivelului colesterolului din sange și a tensiunii arteriale. Într-un studiu efectuat in șapte tari, dieta mediteraneana a fost asociată cu mai puține boli cardiovasculare decât dietele din nordul Europei sau din Statele Unite.
2. Funcții cognitive îmbunătățite, un risc mai redus de demență precum si imbunatatirea starii persoanelor afectate de depresie.
3. Risc mai mic de apariție a anumitor tipuri de cancer. Dieta mediteraneană este bogată în antioxidanți și compuși antiinflamatori, care pot ajuta la reducerea riscului de anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de sân.
4. Scăderea în greutate și gestionarea greutății. Dieta mediteraneană pune accent pe alimentele bogate în nutrienți și limitează alimentele procesate precum și cele bogate în calorii, ceea ce poate duce la o gestionare îmbunătățită a greutății.
5. Sănătate intestinală îmbunătățită. Fiind o dieta bogată în fibre și fructe, asigura mentinerea unui microbiom intestinal sănătos, reduce riscului unor afectiuni digestive cum ar fi constipația și bolile inflamatorii intestinale.
6. Un risc mai mic de diabet de tip 2.
7. Imbunătățirea sănătății oaselor. Intr-un studiu realizat în Uniunea Europeană s-a ajuns la concluzia că persoanele în vârstă afectate de osteoporoză care au urmat diete mediteraneene timp de 12 luni au înregistrat o reducere a densității osoase mult mai lentă decât persoanele care au alte obiceiuri alimentare.