Dovleacul și dovlecelul ajuta la mentinerea sanatatii

Dovleacul și dovlecelul ajuta la mentinerea sanatatii

Dovleacul și dovlecelul conțin fibre solubile și insolubile, carotenoide (alfa și beta-caroten), vitaminele C, B1, B2, B6, E, folati, potasiu, calciu, magneziu, fier, fosfor, zinc, L-triptofan, cumarine. Majoritatea vitaminelor, a mineralelor şi a altor substanţe sunt depozitate în coajă dovlecelului. Uleiul din semințe de dovleac conține acizi grași nesaturați și ar trebui folosită numai la rece, in salate sau in supe.

Dovleacul și dovlecelul pot fi pregătiti în multe feluri sub forma de supe, salate, garnituri de legume, fursecuri, prăjituri, etc.

Fibrele ajuta la digestie, la evitarea constipatiei, la cresterea senzatiei de satietate.

Carotenoidele, când este necesar se transforma în organism în vitamina A, au actiune antioxidanta, ajuta contra îmbătrânirii premature și contra apariției petelor pe piele.

Vitamina C, un antioxidant, intareste sistemul imunitar, stimulează producerea colagenului, ajuta la mentinerea sănătatii pielii.

Magneziul are, actiune antiinflamatoare, protejand împotriva diabetului și ajută la scăderea în greutate.

Pulpa de dovleac și dovlecel este foarte bogata in potasiu necesar sanatatii inimii.

Zincul din pulpă întărește sistemul imunitar și reproductiv. Semințele de dovleac contin mai mult zinc decât pulpa de dovleac.

L-triptofanul din semințele de dovleac este un amino acid esențial pe care organismul uman nu il poate produce singur, din care organismul nostru produce serotonina care contribuie la reglarea stării de spirit și a somnului.

Dovleacul și dovlecelul sunt recomandate în primul rând pentru:

hipertensiune, boli coronariene, arterioscleroza datorită continutului mare de potasiu, magneziu, folati, cumarine și fibre solubile.

boli ale stomacului, deoarece au efect protector asupra mucoasei gastrice,

constipatie datorită continutului mare de fibre solubile.

slabit datorita continutului mare de apă (aproximativ 90%), fibre solubile și a continutului foarte mic de carbohidrati, proteine și grăsimi.

Semințele de dovleac si uleiul din seminte de dovleac ajuta în caz de infectii parazitare.

De asemenea, semințele de dovleac ajuta in problemele de prostată.


Taguri:

Comentarii