Grapefruitul, o alta sursa buna de vitamina C

Grapefruitul, o alta sursa buna de vitamina C

Grapefruitul este o sursa buna de vitamina C disponibila pe tot parcursul anului. Sunt trei soiuri de grapefruit: cu pulpa alba, roz și roșie.

Pe lângă vitamina C grapefruitul mai conține: vitamina A, B1, B2, B3, B6, B9 (acid folic), E, minerale: potasiu, calciu, magneziu, zinc, fosfor, fibre (pectina), flavonoizi, licopen, limonen, etc.

Grapefruitul este recomandat pentru:

  • continutul de vitamina C (34 mg/ 100 g de grapefruit), folati (10 μg/ 100 g de grapefruit), flavonoizi și alte substante din compozitie care ajuta la buna funcționare a sistemul imunitar,
  • conținutul de substanțe antioxidante ce ajută la protejarea inimii prin reglarea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol,
  • continutul de pectina, o fibra solubila, care ajuta la reducerea nivelului colesterolului din sânge precum și la dezvoltarea bacteriilor sanatoase in intestin ce contribuie la sănătatea intestinului,
  • indicele glicemic foarte scăzut, care previne fluctuații mari ale nivelului de zahăr din sânge,
  • eliminarea depozitelor de acid uric,
  • slăbit datorită continutului scăzut de calorii (32 kcal /100 g de grapefruit), mare de apa și a senzatiei de satietate data de pectinele din compozitie.

Grapefruitul roșu și roz conține mult licopen cu actiune antioxidanta de protejare a celulelor corpului.

Extractul de seminte de grapefruit conține flavonoide cu actiune  antioxidanta si antiinflamatoare si totodata cu rol esential in absorbtia vitaminei C. Extractul este un puternic antiseptic natural, are actiune antibacteriana, antivirala si antifungica fiind util în caz de infectii si inflamatii ale faringelui si cavitatii bucale, gingivite bacteriene, sangerari gingivale, datorate infectiilor bacteriene, mirosuri neplacute ale cavitatii bucale, infecţii fungice ale unghiilor precum si raceala si gripa.

Uleiul esențial de grapefruit are proprietăți antiseptice, antiinflamatoare, tonice generale. Este folosit mai ales ca adaos în uleiurile de masaj și în apa de baie. Ajuta la îngrijirea tenului gras precum si pentru tratamente capilare și pentru retentii de apă.

Grapefruitul conține substanțe care inhibă metabolizarea anumitor medicamente. Medicamentele cele mai susceptibile de a interacționa cu grapefruitul sunt: imunosupresoare, benzodiazepine, majoritatea blocantelor canalelor de calciu, indinavir, carbamazepina si unele statine.

Taguri:

Comentarii