Graul, orzul si secara

Graul, orzul si secara

Graul, orzul și secara, cereale cultivate in țările cu clima temperata, constituie

o sursă importantă de proteine, carbohidrati, vitamine din complexul B (B1, B2 , B 3, B6, folati), vitamina E, minerale ( potasiu, magneziu, mangan, zinc, fier, fosfor,) precum si fibre.

Proteine

Proteinele din grau (10,4%), orz (11,5%) și secara (14,8%) contin aproape toti aminoacizii esentiali în cantitatile necesare organismului cu exceptia lizinei; prin combinarea cu leguminoasele precum naut, linte sau fasole se poate asigura o alimentatie foarte echilibrata. Secara conține cea mai mare cantitate de proteine fiind mult mai hrănitoare decât graul.

Glutenul este un amestec de proteine intalnit in grau, orz și secara care poate produce intoleranta alimentara la unele persoane. Orzul și secara conțin mai puțin gluten decât graul.

Carbohidrati

Carbohidratii din grau (61,7%), orz (56,2%) și secara (55,2%) sunt în cea mare parte sub forma de amidon. Granulele de amidon din secara, mai multe decât în celelalte cereale, sunt incapsulate în celuloza făcând ca digestia secarei să fie mai lenta. Datorită acestui fapt secara are un indice glicemic mic adică nu produce o creștere brusca a nivelului de glucoza din sânge.

Vitamine

Aceste cereale atunci când sunt consumate sub forma integrala sunt o sursa buna de vitamine din compexul B, cu excepția vitaminei B12 precum și de vitamina E. Nu contin vitaminele A și C.

Minerale

Graul, orzul si secara sunt bogate în potasiu, magneziu, mangan, zinc, fier, fosfor dar sunt sarace in calciu.

Fibre

Fibrele din grau (12,5%), orz (17,3%) și secara (14,6%) nedecorticate ajuta la digestie, la proliferarea bacteriilor intestinale bune precum și la tinerea greutatii corporale sub control, deoarece cresc senzația de plenitudine.

Folosirea fainii din cereale integrale ajuta la prevenirea așa-numitelor boli ale civilizației: arterioscleroza, hipertensiunea, diabetul, reumatismul, constipatia, etc.

Orzul conține beta-glucan, o fibră insolubilă care nu numai că ajuta digestia, ci și reduce colesterolul și zahărul din sânge.

Secara se remarca prin continutul ridicat de pentozani. Pentozanii sunt fibre dietetice, mucilagii care nu sunt digerate și care micsoreaza senzația de foame deoarece în timpul digestiei leagă apa si se umflă.

Preparare si utilizare

În afara de utilizarea sub forma de faina pentru pâine și pentru produse de patiserie graul, orzul și secara se mai prepara sub forma de:

  • Fulgii de grau și de orz obtinuti din cerealele inmuiate, fierte și apoi presate sunt folosite sub forma de musli.
  • Grau și orz incoltit.
  • Arpacas și apa de orz

Se remarca biscuiții de secara, un aliment tipic în Germania și țările scandinave.

Ingredinte pentru biscuiți de secara:

  • 300 g faina de secara
  • 2 lingurite praf de copt
  • 50 g zahăr / miere
  • 2 ouă
  • 100 g unt
  • 10 linguri lapte / apa 

- se amesteca ingredientele uscate, apoi cele umede si se framanta

- se intinde într-o foaie de cca. 0,5 cm apoi se taie în forme și se așează pe hârtie de copt intr-o tava,

- se coace timp de 10-15 min. (în cuptorul incins în prealabil) la temperatura de180-190 0C.Taguri:

Comentarii