Maca numit și ginseng peruvian este o planta cultivata în muntii Anzi, mai ales in Peru, foarte asemănătoare cu napul. Partea comestibilă principala a plantei este rădăcina (tuberculul).
Rădăcina de maca este cunoscuta ca fiind un revigorant, regenerant, tonic sexual, adaptogen (ajută la refacerea echilibrului sau homeostaziei organismului).
Maca este o sursă bună de aminoacizi (arginina, histidina, fenilanalina, tirosina, acid glutamic, valina, etc.), carbohidrați, vitamina B6, potasiu, dar mai ales de fier, vitamina C precum si fibre. Conține totodata și calciu, magneziu, zinc, fosfor, iod, acizi grasi nesaturati, etc. Uscat are o valoare nutritionala mare, continand 60-70% carbohidrati, 10-14% proteine, 8,5% fibre, 2,2% lipide, 2% potasiu, 8,5% fibre, 250 mg calciu /100 g rădăcina uscata, 15 mg fier /100 g rădăcina uscata, etc.
Rădăcina de maca se remarca prin:
- cresterea vitalitatii organismului,
- normalizarea activitatii secretorii a glandelor sexuale la bărbați /femei,
- creșterea libidoului atât la femei cât și la bărbați, ajutand in caz de apetit sexual scăzut,
- imbunătățirea fertilitatii, datorita continutului mare de arginina si histidina,
- ameliorarea simptomelor menopauzei precum și prin reglarea menstruatiei neregulate la femeile,
- îmbunătățirea starii de spirit prin reducerea depresiei și anxietății,
- cresterea densitatii osoase,
- utilizarea în anemii, datorită continutului mare de fier,
- imbunatatirea memoriei.
Locuitorii din muntii Anzi folosesc rădăcina de maca de mii de ani atât ca hrana cât și ca medicament, atât proaspăta cât și sub forma uscata. Pulberea uscata se poate amesteca cu apa si sucuri de fructe. În suplimente maca se poate găsi sub forma de capsule.