Macrisul bogat în vitaminele C și A

Macrisul bogat în vitaminele C și A

Macrisul poate fi folosit la aproape orice, fie combinat cu alte verdețuri fie consumat ca atare, în sosuri sau in aperitive. Ciorba acrită cu macris este o specialitate est europeană.
Conține vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, mineralele fier, potasiu, calciu, magneziu, mangan, cupru, zinc, seleniu, fosfor, flavonoide, carotenoide, precum și fibre.

Macrisul este o sursă excelentă de vitamina C și A dar și alți antioxidanti.
Includeti macrisului în dieta pentru ca:

  • Este foarte bogat în vitamina C (48 mg /100 g macris). Vitamina C este un antioxidant necesar pentru imunitate, absorbtia fierului, sanatatea pielii, etc.
  • Conține cantități mari de vitamina A (200 µg /100 g macris). Vitamina A este tot un antioxidant cu rol important in creșterea imunitatii, formarea oaselor și dintilor, prevenirea pierderii vederii nocturne,a unor boli de piele, etc.
  • Conține mult potasiu (390 mg /100 g macris), necesar pentru mentinerea sanatatii sistemului nervos si pentru reglarea ritmului cardiac.
  • Conține fibre (3 g /100 g macris), benefice pentru digestie, etc.
  • Conține flavonoide, carotenoide, cu acțiune antioxidanta.
  • Are acțiune diuretica.

Se recomandă consumul moderat de macris deoarece conține acid oxalic care nu este bine tolerat de toată lumea și totodata leagă calciul. Nu este recomandat persoanelor cu afectiuni ale rinichilor.

La gătit nu utilizați vase din fontă sau aluminiu, deoarece macrisul va capata un gust metalic neplăcut.

Taguri:

Comentarii