Cu un continut scăzut de calorii, gustoase și foarte sănătoase, morcovii sunt una dintre cele mai populare legume.
Morcovii conțin vitaminele: A (sub forma de beta caroten), B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 (folati), C, E; mineralele: potasiu, fier, calciu, magneziu, zinc, fosfor; precum și luteină, zeaxantină, fibre.
Cele mai importante beneficii ale consumului de morcovi sunt:
- Constituie o sursa exceptionala de beta caroten asigurand aproape de trei ori necesarul zilnic de vitamina A pentru un adult. Beta carotenul se transforma în vitamina A în ficat. Vitamina A are acțiune antioxidanta, apara de boli de inima și de atac cerebral, scade nivelul colesterolului, încetinește procesul de imbatranire, este necesara refacerii tesutului epitelial al pielii și al membranelor mucoase.
- Previn afecțiunile legate de vederea nocturna și în lumina slaba datorita beta carotenului din compozitie. Luteina si zeaxantina din compozitie sunt de asemenea necesare sanatatii ochilor.
- Contintul de potasiu (320 mg /100 g morcovi) ce ajuta la prevenirea tensiunii arteriale ridicate și la reducerea riscului de accident vascular cerebral.
- Ajuta în multe afectiuni ale aparatului digestiv (dispepsii, ulcere gastroduodenale, etc.) și regleaza tranzitul intestinal atât in constipatie, cât si în diaree datorită continutului de fibre (3 g /100 g morcovi) în mare parte sub forma de pectina.
- Ajuta în dietele pentru slăbit deoarece au un continut caloric scăzut (43 kcal /100 g morcovi).
- Au efect de prevenire a cancerului de piele. Vitamina A, un antioxidant puternic protejează împotriva radicalilor liberi și combate inflamația și încetinește îmbătrânirea pielii.