Murele utile pentru fructele si frunzele lor

Murele utile pentru fructele si frunzele lor

Murele conțin vitamine (A, B1, B2, B3, B6, B9, C, E, K), minerale (potasiu, fier, calciu, magneziu, mangan, zinc, cupru, fosfor), antociani, acizi organici precum și fibre. Sunt folosite atât fructele cât și frunzele de mur.

Cele mai importante beneficii ale murelor sunt:

  • Au acțiune antioxidanta, antiinflamatoare, anticancerigena datorita continutului de antociani (250 mg /100 g mure), vitamina C, etc. Frunzele de mur ajuta de asemenea la reducerea inflamațiilor, ameliorarea durerilor de gât, la calmarea tusei, la tratarea ulcerelor bucale și a gingivitei.
  • Continutul de vitamina C (21 mg /100 g mure) ce asigura o treime din necesarul zilnic pentru un om sanatos.
  • Continutul mare de mangan (0,6 mg /100 g mure) care contribuie la metabolismul proteinelor și grasimilor, la sanatatea nervilor și a sistemului imunitar precum și la reglarea nivelului de glucoza în sânge.
  • Contintul de potasiu (162 mg /100 g mure) ce ajuta la prevenirea tensiunii arteriale ridicate și la reducerea riscului de accident vascular cerebral.
  • Frunzele au proprietati astringente fiind utilizate in ameliorarea diareei.
  • Previn constipația datorită continutului de fibre (5,3 g /100 g mure).
  • Ajuta în dietele pentru slăbit deoarece au un continut caloric scăzut (43 kcal/100 g mure).

Fructele de mur se recolteaza în luna septembrie. Se folosesc in dulceturi și jeleuri.




Taguri:

Comentarii