Napul porcesc medicament si aliment

Napul porcesc medicament si aliment

Napul porcesc (Helianthus tuberosus) numit si topinambur, astăzi aproape uitat, este un medicament și totodata un aliment ce ar trebui folosit cu încredere. Este confundat cel mai des cu rutabaga (Brassica napobrassica) o leguma ce face parte din alta familie (crucifere).

În trecut napul porcesc nu a lipsit din grădina străbunicilor noştri, fiind hrană pentru oamenii săraci și pentru animalele din fermă. Astăzi se găsește rar, excepție făcând unele zone, în special transilvănene.

Napul porcesc conține proteine, este lipsit de grăsimi și amidon, ceea ce îl face recomandat și pentru dieta persoanelor cu diabet. Este bogat în vitamina B1 și vitamina B3, în minerale: potasiu (400-800 mg /100 g), fier, fosfor, cupru, fibre și polifenoli. Principala sa calitate este cantitatea mare de inulină (aproximativ 16%).

Consumat proaspat scos din pământ napul porcesc poate cauza dureri de stomac și flatulență, deoarece organismul uman nu poate digera inulina. Datorită unor procese naturale prin care inulina se descompune în fructoză, cu cât napul porcesc este depozitat mai mult timp cu atât gustul sau devine mai dulce. De aceea, este de preferat să se găteasca napul porcesc după ce este ținut câteva zile in cămară.

Leguma este uşor asimilabilă şi de către diabetici cu recomandarea ca persoanele cu digestie mai dificila sa înceapă sa consume la început topinambur în cantitati mici.

Napul porcesc are multe beneficii:

- este tonic, având efect revitalizant,

- întăreşte imunitatea organismului,

- ajuta la un controlul glicemiei,

- îmbunătățeste permeabilitatea intestinală și duce astfel la un risc mai mic de diabet,

- normalizeaza pH-ul din intestin fiind benefică pentru flora intestinala,
- scade nivelul colesterolului (datorită fibrelor și polifenolilor),
- ajută la slabit (datorită fibrelor care dau o senzatie de satietate deosebita)

- creste absorbția de calciu.

Reteta de chips din nap porcesc: tăiați tuberculii de topinambur în felii subțiri, stropiți-le cu puțin ulei de măsline și dați-le la cuptor până sunt gătite (aproximativ 20 de minute la 200 0C).

Taguri:

Comentarii