Nucile caju bogate în proteine, vitamine și minerale

Nucile caju bogate în proteine, vitamine și minerale

Nucile caju, plăcute la gust și dulci, constituie o sursă de proteine, grăsimi, vitamine și minerale. Arborele de caju apartine aceleasi familii, Anacardiaceae ca si fisticul si mango.

Cu un continut de proteine de 15,3 g /100 g, constituie o sursă de proteine pentru vegani și vegetarieni. Se remarca conținul de L-triptofan (280 de miligrame /100 g nuci caju), un aminoacid necesar pentru producerea serotoniei în creier. Serotonina ajuta la stabilizarea starii de spirit, în insomnii precum și în depresii.

Caju este bogat in grăsimi (43,85 g /100 g, din care 7,84 g sunt grasimi polinesaturate și 23,79 g grăsimi mononesaturate), recomandati în cazuri de hipercolesterolemie și de ateroscleroza.

Nucile caju au un continut mare de vitamine din complexul B și mai ales de vitamina B9 (folati) (60 μg /100 g), vitamina B3 (5,35 mg NE /100 g), vitamina B1 cu efecte benefice pentru sistemul nervos și starea psihica precum și de vitamina B6 care ajuta la asimilarea proteinelor și grasimilor. De asemenea sunt foarte bogate în vitamina K (34,1 μg/ 100 g).

Dintre minerale se găsesc în cantitati mari cupru (2,2 mg /100 g), magneziu (260 mg /100 g), zinc (5,6 mg /100 g), potasiu (565 mg /100 g), fier (6 mg /100 g), fosfor (490 mg /100 g), manganul (1,66 mg /100 g).

Cuprul este esential pentru formarea colagenului, proteina care formeaza oasele, pielea și tesuturile conjunctive.

Caju are un continut foarte mare de magneziu, necesar transmiterii impulsurilor nervoase. Lipsa acestui mineral cauzeaza nervozitate și iritabilitate.

Zincul este necesar pentru sinteza proteinelor, sanatatea sistemului imunitar, ajuta la vindecarea ranilor, etc.

Potasiul este necesar pentru sanatatea sistemului nervos, pentru reglarea ritmului cardiac, contribuie la mentinerea presiunii normale a sangelui, etc.

Fierul este necesar pentru producerea hemoglobinei, pentru producerea energiei, etc.

Fosforul este necesar pentru formarea oaselor și dintilor, normalizarea ritmului cardiac, etc.

Manganul este necesar pentru metabolismul proteinelor și al grasimilor, sanatatea nervilor, reglarea nivelului zaharului în sânge, etc.

Caju este bogat în carotenoizi și polifenoli, antioxidanți care pot ajuta la reducerea inflamațiilor din organism, la protecția împotriva bolilor.

Pentru a beneficia de toți nutrientii cumparati mai ales nuci caju crude, neprăjite și nesărate.

Taguri:

Comentarii