Papaia bogata in vitamine, minerale si enzime

Papaia bogata in vitamine, minerale si enzime

Papaia este un fruct tropical bogat in vitamine, minerale precum și in enzime ce ajuta digestia.

Papaia conține vitaminele A, B1, B2, B3, B6, B9 (folati), C, E, K, minerale (potasiu, mangan, calciu, magneziu, fier, zinc, cupru, fosfor), papaina, chimopapaina, licopen, fibre.

Papaia este recomandata deoarece:

  • Conține enzimele papaina si chimopapaina ce descompun proteinele din alimente, ajutand digestia. De asemenea ajuta în caz de dispepsie biliara și pancreatita cronica.
  • Are acțiune antioxidanta datorită continutului de vitamine C (61 mg /100 g de papaia) și A (175 µg RE /100 g de papaia). 
  • Ajuta în boli infectioase datorita continutului mare de vitamina C .
  • Ajuta în boli cardiovasculare (tromboza, arterioscleroza, etc.). Vitamina C din papaia inhiba acumularea de trombocite cauzatoare de cheaguri de sânge.
  • Imbunatateste vederea datorita continutului de vitamina A care formează rodopsina, un pigment al retinei implicat în vederea pe timp de noapte și vederea periferică.
  • Ajuta la reducerea tensiunii arteriale datorita continutului de potasiu (257 mg /100 g de papaia).
  • Ajuta la slăbit datorită continutului scăzut de calorii (39 kcal /100 g de papaia).

Coaja subțire și delicată a papaiei este de culoare verde închis când este necoaptă. Pe măsură ce fructul se coace, culoarea acestuia se schimbă de la galben-verde la galben-portocaliu.

Papaia coaptă poate fi consumată crudă ca o gustare sănătoasă între mese, in salate de fructe și deserturi. Shake-ul de papaia este una dintre cele mai plăcute moduri de a consuma acest fruct. Are un gust bun cu suc de lămâie, zahăr și ghimbir.
Semințele de papaia sunt comestibile și au fost folosite în medicina tradițională chinezească de sute de ani ca un detoxifiant pentru ficat. Contin polifenoli, flavonoizi, alcaloizi, taninuri, saponine și enzime. Au acțiune antiinflamatoare și antibacteriana. Contind enzime, ajuta in problemele gastrointestinale. De asemenea conțin carpaina o substanta care distruge parazitii intestinali contribuind la sanatatea intestinelor. 

Taguri:

Comentarii