Prazul inrudit cu ceapa și usturoiul

Prazul inrudit cu ceapa și usturoiul

Prazul,din aceeasi familie cu ceapa și usturoiul, conține vitamine (B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K), minerale (mangan, fier, calciu, magneziu, potasiu, fosfor), fibre, kempferol, alicină, etc.

Este foarte bogat în vitamina K (45 µg /100 g), o vitamina ce conform Autoritatii Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) contribuie la menținerea sanatatii oaselor.

Dintre minerale, prazul conține cantitati mai mari de mangan (0,48 mg /100 g praz) și fier (2,1 mg /100 g praz).

Prazul conține compuși vegetali sănătoși pentru inimă cum este kempferolul, care reduc inflamația, colesterolul, tensiunea arterială, formarea de cheaguri de sânge și riscul general de boli de inimă.

Alicina prezenta în praz, este recunoscuta ca având o acțiune antibacteriana.

Prazul are un efect alcalinizant și diuretic fiind recomandat pentru cei care suferă de artrita, guta și afectiuni renale.

Prazul este o sursă bună de fibre solubile, care hrănesc bacteriile (componente ale microbiomuluibenefice pentru sanatatea tractului digestiv.

Prazul se consuma de obicei fiert în mâncăruri sau crud în salate. Fiert, prazul se combina foarte bine cu cartofii (supa de praz cu cartofi) și ouale.


Taguri:

Comentarii