Rodia, o farmacie în sine

Rodia, o farmacie în sine

Rodia disponibila proaspătă în perioada octombie-ianuarie se poate consuma proaspăta, sub forma de suc sau de sirop prin fierberea sucului de rodii cu zahăr. Sucul de rodii racoritor și aromat se obtine ușor cu ajutorul unui storcator de fructe.

Intr-un text ayurvedic rodia este numita „o farmacie în sine”. Conține sute de semințe comestibile bogate vitamine (B1, B2, B5, B6, B9, C, E), minerale (potasiu, fier, calciu, magneziu, cupru, bor, mangan, zinc, fosfor), taninuri, acizi organici, carbohidrati, polifenoli (punicalagin, antocianine, quercetina, etc.) si fibre.

Cele mai importante beneficii ale rodiei sunt:

  • Continutul mare de polifenolii din compozitie cu acțiune antioxidanta și antiinflamatoare. Polifenolii din rodie franeaza procesele de imbatranire și, conform unor cercetări extraxctul de rodie poate proteja împotriva cancerului de prostata.
  • Ajuta la prevenirea afectiunilor cardiovasculare (ateroscleroza, angina pectorala, etc.) datorită continutului de polifenoli precum și a vitaminelor C și E.
  • Contintul de potasiu (250 mg /100 g rodie) ce ajuta la prevenirea hipertensiunii.
  • Acidul punicic, un acid gras polinesaturat, prezent în cantitati mari in seminte ajuta la scaderea colesterolului si a trigliceridelor.
  • Are proprietăți antibacteriene si antifungice fiind util în boli ale gingiilor și infecții cu Candida albicans.
  • Ajuta în diareea infectioasa (gastroenterita și colita) datorită actiunii astringente și antiinflamatoare. De asemenea este utila în caz de exces de gaze și crampe intestinale.
  • Ajuta în anemie datorită continutului însemnat de cupru (70 µg /100 g rodie) care faciliteaza absorbtia fierului.
  • Are efect alcalinizant datorită continutului de acizi organici și de minerale care dau gustul dulce - amarui, care prin metabolizare au acțiune alcalinizanta contribuind la refacerea florei intestinale și ajutand în guta.
  • Este utila în obezitate deoarece are un continut caloric scazut (68 kcal /100 g rodie).

La scoaterea semintelor din fruct trebuie avut în vedere faptul ca pateaza tot ce vine în contact.

Rodia este un fruct ușor de depozitat după recoltare dacă este pastrat într-un loc uscat și racoros timp de maximum șase luni.Taguri:

Comentarii