Rosiile legumele cu cel mai mare continut de licopen

Rosiile legumele cu cel mai mare continut de licopen

Rosiile sunt una din legumele esentiale ale dietei mediteranene. Astăzi se cultiva în toată lumea în grădini sau in solarii.

Conțin vitaminele A ( sub forma de provitamina A, beta caroten), B1, B2, B3, B6, B9 (folati), C, E, mineralele potasiu, fier, magneziu, calciu, zinc, fosfor, fibre și licopen.

Rosiile sunt legumele cele mai bogate in licopen, un carotenoid cu acțiune antioxidanta puternica. Rosiile fierte și sosul de rosii sunt surse mai bune de licopen datorită absorbtiei mai bune fata de cele crude.

Roșiile sunt deosebit de eficiente atunci când sunt combinate cu usturoi și ulei de măsline.

Cele mai importante beneficii ale rosiilor sunt:

  • Continutul de vitamina C (19 mg /100 g rosie) ce asigura cca. 1/3 din necesarul zilnic pentru un om sanatos.
  • Protejeaza prostata de cancer și de adenom de prostata datorită licopenului din compozitie.
  • Ajuta la prevenirea arteriosclerozei datorită antioxidantilor (licopen și beta caroten).
  • Contribuie la intarirea imunitatii datorită continutului de vitamine, minerale și antioxidantii beta caroten și licopen.
  • Protejeaza împotriva afecțiunilor oculare, inclusiv cataracta si degenerescența maculară ca urmare a prezenței vitaminei A și a licopenului.
  • Reduc riscul de hipertensiune arterială datorita conținutului de potasiu (220 mg/ 100 g de rosii).
  • Au o acțiune alcalinizanta și diuretica datorită sarurilor minerale din compozitie, ajutand în caz de guta si insuficienta renala insotita de creșterea ureei.

Taguri:

Comentarii