Salata verde este o legumă cu frunze ce poate fi găsită aproape tot timpul anului. Există mai multe tipuri de salată verde și toate au numele științific Lactuca sativa.
Salata verde conțin 94-95% apa, vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B9 (folati), C, D, E, K, mineralele potasiu, fier, calciu, magneziu, zinc, cupru, seleni, fosfor, mangan, beta caroten, luteina, zeaxantina, precum și fibre.
Cele mai importante beneficii ale salatei verzi sunt:
- Continutul de vitamina K ce asigura cca. 97% din neceasarul zilnic pentru un om sanatos.
- Este o sursa de pro vitamina A ce se poate transforma în organism în vitamina A, un antioxidant puternic, cu efect antiinflamator și cu un rol important in prevenirea multor afecțiuni.
- Ajută la menținerea controlului ritmului cardiac, a tensiunii arteriale și la combaterea retentiei apei in organism datorită continutului de potasiu (238 mg /100 g salata verde).
- Este saraca în calorii (13 kcal /100 g salata verde).
- Previne constipația datorită continutului de fibre (1,1 g /100 g salata verde) și de apa.
- Poate fi inclusa în dieta bolnavilor de diabet deoarece are un conținut foarte scăzut de carbohidrați (2,23 g /100 g salata verde).