Sparanghelul una dintre legumele cu cele mai putine calorii

Sparanghelul una dintre legumele cu cele mai putine calorii

Sparanghelul este o legumă consumată ca atare sau în combinatie cu diferite mâncăruri, precum: supe, paste, risotto, preparate din peşte şi fructe de mare, sufleuri.
Există trei soiuri de sparanghel: verde, alb și violet. Sparanghelul alb este foarte popular în Europa și Asia de Vest.
Sezonul de sparanghel începe la jumătatea lunii aprilie și tine pana în luna iunie.

Sparanghelul contine vitaminele A, B1, B2, B3 (niacina), B6, B9 (folati) și E, minerale: potasiu, fier, magneziu, calciu, zinc, fosfor precum și fibre.

Sparanghelul este recomandat pentru:

  • cure de slabit datorită lipsei de grăsimi și continutului foarte scazut de carbohidrati fiind una dintre legumele cu cele mai putine calorii (23 kcal /100 g),
  • conținutul de acid aspartic cu actiune diuretica, fiind recomandat persoanelor care au retenție de lichide, probleme renale (pietre la rinichi sau infecții) sau tensiune arterială crescută.
  • continutul de vitamina K (41.6 μg /100 g), adică 40% din necesarul zilnic al unei persoane adulte. Aceasta vitamina este necesara formarii protrombinei, pentru coagularea sangelui precum și pentru formarea și refacerea oaselor ajutand la prevenirea osteoporozei.
  • conținutul mare de folaţi (128 μg /100 g) important pentru femeile însărcinate deoarece ajuta la formarea celulelor nervoase ale fatului.

Sparanghelul trebuie consumat cât mai proaspăt. Poate fi păstrat in frigider timp de două până la trei zile dacă se înveleste într-un prosop umed precum si in congelator, timp de aproximativ 9 luni.
Sparanghelul ideal pentru consum este bine să aibă culoarea verde deschis, cu nuanțe purpurii spre vârfuri. Partea lemnoasă a tulpinii nu trebuie să depășească 15% din lungimea totală a sparanghelului. Tulpinile trebuie să fie ferme, fără urme moi. Tulpinile mai subțiri sunt mai gustoase și mult mai fragede decât tulpinile groase.

Sparanghelul face parte din categoria alimentelor cu efect afrodisiac. Pentru un efect optim, este indicat ca sparanghelul să fie consumat în stare proaspătă, în salate, sau ușor sotat în ulei de măsline.

Taguri:

Comentarii