Telina reduce tensiunea arteriala si ajuta la slabit

Telina reduce tensiunea arteriala si ajuta la slabit

Telina a fost folosită încă din antichitate ca și planta medicinala. În Egiptul antic, pentru afecțiuni reumatice, în China pentru hipertensiune arterială, iar în India (medicina ayurvedica) pentru indigestie și tulburări neurologice. Mai târziu a devenit cunoscută și pentru folosirea la gatit in ciorbe si salate.

Telina conține vitamine (A, B1, B2, B6, folat, E), minerale (potasiu, calciu, sodiu, fier, magneziu, zinc, fosfor), fibre, apigenină, 3-butilftalida.

Unul dintre cele mai importante efecte medicinale ale țelinei este actiunea diuretica datorata continutului mare de potasiu (287 g /100 g telina).

Datorită continutului de 3-butilftalida, un vasodilatator și a faptului ca are acțiune diuretica, telina este benefică în caz de hipertensiune.

Telina este indicată pentru diabetici datorită unui compus numit glicochina care, similar insulinei reduce nivelul de zahăr din sânge.

Telina ajuta in digestie si totodata protejează tractul digestiv deoarece polizaharidele conținute protejeaza în special mucoasa stomacala. 

Telina ajută la slăbit prin eliminarea excesului de apă din țesuturi fiind si totodata una dintre legumele cu cel mai scăzut continut caloric (16 kcal /100 g telina).

Telina are un conținut ridicat de apigenină, un colorant vegetal galben deschis din grupul flavonei, care conform unor studii oprește proliferarea a unor celule canceroase în special la sân, intestin și plămâni. Într-un studiu făcut la Institutul Național al Cancerului (NCI), se sustine faptul că țelina este unul dintre cele 10 alimente care pot preveni cancerul.

Telina are o acțiune alcalinizanta datorită continutului de saruri minerale.

Din păcate țelina poate fi pulverizată cu pesticide. Conform „Ghidul cumpărătorului pentru pesticide ” (2014) al organizației Environmental Working Group, din Washington, telina aparține celor 12 fructe și legume pe care se găsesc cel mai des reziduuri de pesticide.

Pentru persoanele alergice la țelină poate provoca reacții alergice severe, iar în unele cazuri șoc anafilactic. Alergenul nu pare să fie distrus la temperatura de gătit.

Telina se poate păstra proaspătă în compartimentul vegetal din frigider învelit în folie sau într-o pungă de plastic timp de 5-7 zile.

Nu aruncați frunzele de telina deoarece contin mult calciu, potasiu și vitamina C. Frunzele de țelină se consuma într-o zi sau două de la achiziție.

Din radacina de telina se poate obtine un piure cremos, plăcut la gust:

se curata telina si cartofi, se taie felii sau cuburi si se pun la fiert in apa cu sare. Dupa ce s-au fiert, se paseaza cu blenderul si se adauga lapte clocotit sau unt după gust.


Taguri:

Comentarii