Toxiinfectiile alimentare sunt cauzate de consumul unor alimente contaminate cu microorganisme patogene (bacterii, virusuri sau paraziți) precum și cu toxinele produse de acestea. Se manifesta mai ales în timpul verii.
Simtomele cele mai obișnuite sunt greața, varsaturile, diareea, crampele abdominale, durerile de cap, pierderea poftei de mâncare, slăbiciune, oboseala, febra.
Severitatea și durata simptomelor pot varia în funcție de agentul patogen specific implicat și de sănătatea generală a individului.
Cele mai multe infectii alimentare sunt cauzate de:
Salmonella enteritidis
Salmonella este o bacterie prezenta în ovarele multor gaini ouatoare contaminand ouale înainte de formarea cojii. De asemenea poate fi întâlnită în scoici, stridii și sushi. Se poate transmite prin carne de pasăre insuficient gătită, ouă crude, fructe și legume crude, apă contaminată.
Staphylococcus aureus
Este o bacterie care se găseste în mod normal în nas și gât dar care poate produce o enterotoxina ce ataca în special celulele intestinale. Se poate transmite prin produse de patiserie cu smântână, carne, budinci, salate reci precum salata de ton și salată de cartofi, sandvișuri.
Poate fi transmisa și prin manipularea necorespunzătoare a alimentelor sau datorita pastrarii alimentelor la temperaturi necorespunzătoare.
Clostridium perfringens
Este numit uneori și „germenele cantinelor”. Bacteria se poate transmite prin alimente, mai ales carne, pastrate vreme indelungata la temperatura camerei.
Shigella
Boala cauzata de shigella este răspândită mai mult in țări cu venituri mici și medii. Se poate transmite prin legume crude, salate reci precum salata de ton și salată de cartofi, sandvișuri, apă contaminată precum și prin manipularea necorespunzătoare a alimentelor. Infecțiile cauzate de bacteriile din genul Shigella trebuie de obicei tratate cu antibiotice.
Norwalk virus (norovirus)
Infecția cu norovirus este contagioasă, fiind fatală și amenințătoare pentru copiii mici și vârstnici. Deoarece această infecție este contagioasă, se poate răspândi cu ușurință, virusul rămânând pe suprafețele atinse de persoanele infectate săptămâni la rând. Se poate transmite prin stridii și alte crustacee, salată verde și alte legume cu frunze verzi, fructe proaspete, apă contaminată precum și prin manipularea necorespunzătoare a alimentelor.
Escherichia coli
Cu toate ca bacteria Escherichia coli se găsește în mod obișnuit în intestinele oamenilor, poate uneori cauza imbolnaviri. Se poate transmite prin carnea de vita insuficient gatita, salata verde si alte legume, varza cruda, lapte nepasteurizat, apa contaminată.
Listeria
Listeria este de obicei inofensivă la persoanele sănătoase. Dacă sunt ingerați un număr deosebit de mare de agenți patogeni, pot apărea febră și diaree. Bacteria se poate transmite prin lactate nepasteurizate (cum ar fi laptele și brânzeturile), pepene galben, varza crudă, carne de vanat, peștele afumat.
Campylobacter
Multe specii de Campylobacter sunt patogene pentru oameni, altele sunt inofensive. Bacteria se poate transmite prin carne insuficient gatita, lapte nepasteurizat, apă contaminată.
Rotavirus
Rotavirusul este cea mai comună cauză pentru diaree și vărsături severe la sugari și copii mici. Imunitatea se realizează cu fiecare infecție ce devine mai puțin agresivă pe măsură ce reapare, adulții sunt rareori afectați. Se poate transmite prin crustacee, salate, etc.
Yersinia
Yersinia enterocolitica este o bacterie raspandita in sol, apa, alimente contaminate. A fost izolata la unele animale salbatice si domestice (mamifere), precum si la unele pasari. In unele cazuri este responsabila de enterocolite (inflamatie a mucoasei intestinului). Infecția cu yersinia se transmite prin alimente contaminate (lapte, carne crudă, apă) precum si prin animale de companie infectate.
Toxiinfectiile alimentare pot fi evitate prin:
- Consumul unor alimente cât mai proaspete. În gospodărie, stocurile de alimente perisabile trebuie limitate la necesarul de consum pe termen scurt și pastrarea acestora la rece. Nu se consuma alimente care au un miros sau un aspect suspect.
- Spalarea mainilor cu apa si sapun dupa folosirea toaletei, dupa schimbarea scutecelor copiilor si dupa manipularea alimentelor crude.
- Consumul de alimente gatite în mod corespunzator.
- Pastrarea alimentelor la temperaturi corespunzatoare. Carnea cruda trebuie pastrata la frigider la o temperatura de cel putin 4 grade Celsius iar produsele lactate la cel putin 0 grade Celsius. Fructele si legumele crude pot fi pastrate la temperatura camerei, dar trebuie consumate in cel mult doua zile de la cumparare.
- Decongelarea alimentelor in frigider sau in cuptor cu microunde si nu la temperatura camerei. Alimentele care au fost decongelate nu se recongeleaza.
- Spalarea fructelor si legumelor crude inainte de consum.
Tratamentul toxiinfectiilor alimentare se concentrează pe rehidratare. De asemenea pot ajuta carbunele medicinal, vitamina C cu bioflavonoide. Dintre plante ajuta piperul negru datorită actiunii sale antibacteriene.