Vinetele diuretice si digestive

Vinetele diuretice si digestive

Vinetele sunt legume cu o mare varietate de forme, mărimi și culori. Forma poate fi ovala, alungită ca la banane, sau de ou. Culoarea cojii poate fi violeta, verde, galbena și chiar albă. Vinetele din zona noastra au coaja de culoare violet închis.

Vinetele conțin vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B9 (folati), C, E, K, minerale (potasiu, calciu, magneziu, fier, mangan, cupru, zinc, fosfor), antociani, carbohidrati si fibre. Coaja vinetei este foarte sanatoasa fiind cea mai bogata în aceste substante.

Vinetele stimuleaza eliminarea bilei precum și productia de suc pancreatic, fiind utile pentru persoanele cu digestie lenta și dispepsie biliara.

Vinetele sunt bogate în antociani, un pigment cu proprietăți antioxidante. Datorită antioxidanților pe care îi conțin, vinetele reduc riscul bolilor de inimă.

Proprietățile diuretice ale vinetelor sunt utile în special pacienților care sunt predispuși la retenție de lichide.

Deoarece vinetele sunt foarte sărace în calorii (26 kcal /100 g) constituie o hrană potrivita pentru persoanele care încearcă să-și mentina greutatea corporala sau sa slabeasca.

Vinetele sunt benefice pentru persoanele cu risc crescut de osteoporoză.

Datorită conținutului de fibre, a cantităților scăzute de carbohidrați solubili și a continutului de antociani, vinetele sunt un aliment potrivit în caz de diabet zaharat.

Nu este recomandat consumul de vinete necoapte din cauza solaninei, un alcaloid toxic. Solanina poate cauza probleme gastro-intestinale chiar și la doze mici. Conținutul solaninei în vinetele coapte este mic și nu prezintă riscuri. Conform unor studii, în cantitati mici, solanina poate fi benefică datorita efectelor antiinflamatoare, antifungice și antibacteriene precum și de scădere a colesterolului.

Vinetele, folosite mai ales în bucătăria mediteraneana, orientala și turceasca pot fi preparate într-o varietate de moduri diferite.

Vinetele se pot păstra aproximativ o săptămâna în frigider, în sertarul pentru legume.

Taguri:

Comentarii