Vitamina A si beta carotenul

Vitamina A si beta carotenul

Vitamina A, la fel ca și vitamina C nu este produsa de organismul uman fiind obtinuta numai din hrana. Însă, spre deosebire de vitamina C este liposolubila (solubila în grasimi) și poate fi stocata în organism.

Necesarul minim de Vitamina A variaza în funcție de vârsta de la 300 µg la 1.300 µg /zi.

Un deficit de vitamina A poate duce la orbire nocturna, creșterea numarului infecțiilor virale, deficiente în creșterea oaselor, inflamaţii, senzaţie de arsură, oboseală, păr uscat, fragil, afectiuni ale pielii, piele uscată, etc.

Conform datelor Organizaţiei Mondiale  Sănătăţii, aproximativ 190 de milioane de preşcolari şi 19 milioane de femei însărcinate suferă de carenţă de vitamina A.

Vitamina A este importanta deoarece:

  • Este un antioxidant puternic cu efect antiinflamator și cu un rol important in prevenirea multor afecțiuni. Inflamațiile constituie in multe cazuri punctul de plecare a multora dintre problemele de sănătate.
  • Este implicata în formarea celulelor B si T, componente foarte importante ale sistemului imunitar. Aportul suficient de vitamina A în dietă ajută la menținerea sanatatii sistemul imunitar.
  • Are un rol important în menținerea unei vederi sănătoase, contribuind la protejarea impotriva anumitor afectiuni oculare cum ar fi degenerescenta maculara. Unul dintre primele simptome ale deficitului de vitamina A este orbirea nocturna (nictalopia). Pesoanele care sufera de aceasta afectiune pot vedea in timpul zilei, dar nu pot vedea in intuneric.
  • Apara de boli de inima și atac cerebral și scade nivelul colesterolului din sânge.
  • Este necesara refacerii tesutului epitelial, component al pielii și membranelor mucoase. Are efect protector pentru piele, stimulează producția de colagen și elastină și reface bariera lipidică a pielii. Este utilizata des în tratamentul acneei.
  • Contribuie la sănătatea sistemului nervos.
  • Este implicata în sinteza proteinelor și în metabolismul grăsimilor în ficat.
  • Poate proteja impotriva unor forme de cancer. Cercetarile au evidentiat ca retinoizii pot inhiba anumite celule canceroase. Aportul adecvat de vitamina A din alimentele vegetale integrale poate reduce riscul de anumite tipuri de cancer (inclusiv limfomul Hodgkin, cancerul de col uterin, pulmonar și urinar).
  • Este necesara pentru sanatatea osoaselor. O deficienta a acestei vitamine a fost legata de sanatatea precara a oaselor. Persoanele care au niveluri mai scăzute de vitamina A în sânge prezintă un risc mai mare de fracturi osoase. Cu toate acestea unele studii indica faptul ca un aport ridicat de vitamina A prezinta de asemenea un risc mai mare de fracturi.
  • Încetinește procesul de imbatranire.

Există două surse diferite de vitamina A:
- Vitamina A (preformată) se găsește în uleiul de ficat de pește, carne de organe (cum ar fi ficat), produse lactate și ouă.
- Carotenoidele numite si provitamine A pot fi transformate în vitamina A în ficat. Se găsesc în fructe, legume și alte plante. Cel mai raspandit carotenoid este beta carotenul. Principalele surse alimentare de beta caroten sunt: legumele galbene, verzi si rosii (frunze de spanac, salata verde, broccoli, varza, macris, stevie, precum si morcovi, cartofi dulci, dovleac, roşii, ardei rosii), dar si fructele portocalii, rosii si galbene (mango, papaya, caisele, pepene galben, piersici, catina, aronia, etc). De asemenea se mai găsesc în algele rosii și brune, piper Cayenne, sfecla, usturoi, hamei, varza chinezeasca, rădăcina de brusture, urzica, silur, seminte de fenicul, papadie etc.

Alte carotenoide importante sunt: licopenul, luteina si zeaxantina.

Pentru majoritatea persoanelor, beta carotenul este cea mai buna sursa de vitamina A pentru ca este transformata în ficat în cantitatea necesara din aceasta vitamina pentru organism.

O cantitate mare de vitamina A, luata pe o perioada lunga, poate fi toxica, mai ales pentru ficat. În schimb nu exista riscul de supradoza de beta-caroten ci doar de colorare a pielii în galben-portocaliu.

Taguri:

Comentarii