Zucchini face parte din aceeași familie cu dovleacul și dovlecelul asemanandu-se cu acestea dar are și caracteristici proprii. Conține vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K, folati, potasiu, calciu, magneziu, mangan, fier, fosfor, zinc, cupru, luteina, zeaxantina, fibre.
Zucchini este cunoscut pentru ca:
- este benefic în dispepsie (indigestie), gastrita, intestin iritabil și colita.
- ajuta în hipertensiune, arterioscleroza și boli coronariene, datorită continutului de potasiu, magneziu si folati.
- ajuta in constipatie deoarece este bogat în apă și fibre.
- ajuta la slăbit datorita faptului ca este foarte sărac în calorii (17 kcal /100 g zucchini) si are un continut foarte mic de carbohidrati, proteine și grăsimi.
- are un conținut mare din antioxidantii luteină și zeaxantina, contribuind la reducerea riscului apariției bolilor oculare.
- ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge la persoanele cu diabet zaharat de tip 2.
- are proprietati diuretice ajutand în litiaza căilor urinare, gută și alte tulburări metabolice.
Zucchini are o aromă delicată, se potrivește multor diete, cum ar fi keto, paleo, vegan sau cu conținut scăzut de carbohidrați. Poate fi consumat crud, gătit cu unt sau ulei de măsline și ierburi, sau adaugat în supe, salate, garnituri de legume, etc.