Febra este, de multe ori, un răspuns natural al organismului in lupta împotriva infecțiilor cauzate de bacterii, virusuri și ciuperci. Febra intensifica mecanismele de apărare ale organismului. Pe masura ce leucocitele, celulele albe din organism, lupta cu virusurile sau bacteriile, ele elibereaza substante care maresc temperatura corpului, realizand un mediu mai putin favorabil dezvoltarii si raspandirii acestora in organism. De asemenea anumiți anticorpi sunt produși în cantități mai mari în timpul febrei, iar celulele imune devin mai active.
La copii, o temperatura a corpului de pana la 38 0C, iar la adulti de pana la 38,5 0C nu este considerata o temperatura care sa necesite neaparat un tratament de reducere a febrei. În cazul depasirii acestor valori, este necesara luarea de măsuri pentru reducerea temperaturii corpului. Dacă febra mare persista, trebuie să se solicite asistență medicală.
Remedii naturale care pot ajuta la reducerea febrei:
1. Odihna
Odihna și evitarea activităților obositoare ajuta corpul să lupte împotriva infecției și astfel să reducă febra.
2. Purtarea unor îmbrăcăminte ușoare
Pentru reducerea rapidă a febrei, este necesara purtarea unor îmbrăcăminte ușoare care sa permita racirea corpului.
3. Ventilarea camerei
Este necesar ventilarea camerei în care se afla bolnavul și, în mod ideal, păstrarea unei temperaturi cuprinsă între 20°C – 22°C, pentru a ajuta la scădea temperatura corpului.
4. Menținerea hidratării
Hidratarea este foarte importanta in timpul manifestarii febrei. Se recomanda sa se bea multa apa, sucuri naturale de portocale, sau limonada din lamaii, indulcita cu miere, foarte bogate in vitamina C precum și ceaiuri din plante. Hidratarea ajuta la eliminarea toxinelor din organism și la reducerea inflamației. Trebuie evitate băuturile procesate și zaharoase, deoarece pot agrava deshidratarea.
5. Ceaiurile din plantele sudorifice
Plantele care provoaca transpiratie (sudorifice) ajuta la reducerea febrei. Astfel de ceaiuri sunt ceaiul din flori de soc, de coada soricelului sau ceaiul de ghimbir.
Alte plante medicinale recomandate în caz de febra sunt: salcia (scoarta), teiul, papadia, musetelul, zmeurul, merisorul, coacazul negru (frunze), cicoarea, cretisoara, pelinul, levantica, salvia.
6. Folosirea compreselor / impachetarilor reci.
Se aplica comprese reci pe frunte, ceafa, încheieturi, gambe, maini sau pe alte părți ale corpului pentru a ajuta la scăderea temperaturii corpului. Se inmoaie un prosop în apă rece, se scurge excesul de apă şi se aplica prin tamponare pe mâini, picioare şi pe frunte pentru a reduce febra. Prosopul trebuie schimbat în mod constant, o dată la câteva minute.
7. Baia in apa calduta
Baia nu trebuie facuta in nici un caz rece, intrucat, oricum, apa va parea mai rece datorită febrei, iar incercarea de a reduce brusc temperatura corpului, nu face decat sa creasca febra.
Atentionare: Toate remediile de scadere a temperaturii corporale, cu comprese, bai, impachetari, sosete umede se fac cu mare precautie, mai ales la copii, si se fac treptat, eventual cu apa mai intai calduta. In nici un caz, nu se recomanda sa se incerce o scadere rapida a temperaturii corporale prin tratamente soc cu apa rece.