Alergia, o boala tot mai raspandita

Alergia, o boala tot mai raspandita

Alergia este o reacție anormala a sistemului imunitar la unele substanțe introduse pe căi variate (digestivă, respiratorie, injecții etc.), numiti alergeni, care în mod obișnuit sunt inofensive. Sistemul imunitar al persoanelor alergice identifica alergenii ca fiind daunatori pentru organism și reacționează într-un mod exagerat.

Alergeni pot fi: praful din locuinte, parul animalelor de companie, polenul (de castan, stejar, mesteacan, maslin,tei, chiparos, patlagina, pelin, urzica), mucegaiul, veninul de insecte, capusele, unele alimente (creveti, homari, crabi, scoicile, capsunele, alunele, nucile, arahidele, ciocolata, pestele, ouale, laptele, etc.), aditivi alimentari (coloranti, etc.), detergenti, unele medicamente (penicilina, aspirina), unele metale (în special nichelul), unele cosmetice, razele ultraviolete, etc.

Alergenii pot patrunde în organism fie prin inhalare (polen, praf, etc.), prin alimente sau injectii, fie prin contact cu pielea (diferite substanțe).

Alergiile alimentare sunt mai frecvente la sugari si la copiii de varsta mica. La copiii, cele mai frecvente alergii alimentare sunt cauzate de laptele de vaca si derivati, oua (albusul este partea cea mai alergizanta a oului), soia, glutenul din cereale, in special din grau, cacao, arahide si peste. La adolescenti si adulti, cele mai fecvente alergii alimentare apar la fructe de mare, alune, arahide, nuci, migdale, peste si soia.

Simptomele pot sa apara numai sezonier (alergia cauzata de polen) sau tot timpul anului, cum ar fi alergiile la parul animalelor de companie. Alergiile sunt des intalnite primavara datorita polenului care cauzeaza rinita alergica.

Numarul persoanelor cu alergii este in crestere in toate tarile si totodata sunt una dintre cele mai frecvente boli profesionale cauzate de reacția organismului la unele materiale prezente la locul de muncă. 

Alergiile se manifesta prin inflamarea pielii, sinusurilor, cailor respiratorii sau a sistemului digestiv:

  • piele iritata, urticarie,
  • stranut,
  • mancarime la nivelul nasului, ochilor sau gurii,
  • nas infundat,
  • ochi rosii si umflati,
  • umflarea buzelor, a limbii, a fetei, a gatului, etc.
  • dureri de cap,
  • sufocare,
  • varsaturi.

Gravitatea alergiilor variaza de la o persoana la alta, de la iritatii minore pana la reactii alergice severe care pot pune viata in pericol.

Cele mai multe alergii nu pot fi vindecate, însă tratamentele pot ajuta la ameliorarea simptomelor alergiei. Cea mai eficienta metoda de tratament în cazul alergiilor alimentare este evitarea alimentelor implicate.

Pentru persoanele alergice la polen cel mai potrivit moment pentru ieșirea din casa este dupa o furtuna cu ploaie. 

Plante care pot ajuta la diminuarea reactiilor alergice: trei frati patati, muguri de coacaz negru, boswellia, eucaliptul, cimbrul, yerba mate, anghinarea, patlagina.

Reactiile alergice pot fi ameliorate cu ajutorul unor suplimente cu vitamina A, C, E, B (mai ales B5, B6, B12), flavonoide, minerale (mangan, calciu, magneziu, zinc) si acizi grasi omega-3.

Taguri:

Comentarii