Algele comestibile au fost folosite de secole în diverse părți ale lumii dar mai ales în China, Coreea și Japonia ca sursă de hrană inlocuind uneori chiar si legumele precum și în scopuri medicinale. Cele mai cunoscute sunt algele brune, rosii si verzi.
Algele comestibile contin:
- vitamine (A, B, C, D, E, F, K)
- minerale (pana la 36% din masa uscata): sodiu, calciu, magneziu, mangan, iod, zinc, seleniu, molibden, etc.
- proteine (pana la 40% în cele rosii),
- fibre în special fibre solubile (pana la 87% în algele brune)
Cele mai cunoscute alge comestibile sunt:
Algele brune
Nori este una dintre cele mai răspândite alge comestibile, folosită în bucătăria asiatică, în special în Japonia, fiind unul din ingredientele principale la prepararea sushi-ului.
Kombu, numita uneori kelp, este o alga marina comestibila bruna, consumata de secole intregi in special in Orientul Îndepărtat. Constituie o sursa buna de sanatate datorita abundentei in vitamine, antioxidanti, minerale si grasimi sanatoase. In majoritatea cazurilor, kombu se gaseste sub forma proaspata sau uscata, insa poate fi utilizata si sub forma de pudra (pulbere). In mod traditional, kombu este un ingredient ideal pentru supe si salate dar poate fi folosit si ca vopsea de par și pentru ingrasamant.
Wakame este o alga marina originara din Japonia si Coreea. Locuitorii acestor tari folosesc aceste alge de mai multe secole. Alga, cu un gust si textura inconfundabile, este folosită in supe si salate. Wakame are un continut scazut de calorii fiind însă bogat in nutrienti esentiali pentru sanatate.
Laminaria (varec), din Bretania, conține alginati, folosiți ca agent de gelifiere precum și pentru fabricarea de compreselor cu alginat de calciu.
Spaghetele de mare folosit în alimentatie, este gătită în același mod ca și fasolea verde.
Algele rosii
Acestea contin multe proteine, care sunt importante pentru efectul de satietate rapida. Anumiti antioxidanti gasiti in algele rosii pot proteja pielea impotriva razelor UV nocive.
Alga dulse se gaseste in mod deosebit in Atlanticul de Nord. Aceasta alga marina comestibila este considerata o adevarata delicatesa, fiind consumata in forma cruda, ca aliment sau in scop medicinal. Contine multe proteine, fibre, dar si calciu si potasiu. Dulse poate contribui si la reducerea tensiunii arteriale, dar si la imbunatatirea vederii si a activitatii tiroidei.
Irish moss este o alga roșie folosita ca agent de ingrosare in inghetata si budinci.
Algele verzi
Chlorella este o algă verde ce crește în apele dulci ce contine o cantitate mare de clorofila, proteine (aproximativ 58%), toate vitaminele complexului B, vitaminele C si E si minerale, printre care fierul si cantitati cosiderabile de zinc fiind un aliment complet.
Cercetarile stiintifice au demonstrat faptul ca stimuleaza sistemul imunitar, detoxifica organismul, imbunatateste digestia, accelereaza vindecarea, ajuta la prevenirea bolilor degenerative, ofera protectie impotriva radiatilor. Chlorella este recomandata de catre nutritionisti in regimuri pentru scaderea in greutate.
Spirulina, deși este numita uneori alga verde-albastra este compusa din diverse specii de cianobacterii. Pe langa vitamine, minerale si carotenoizi cu acțiune antioxidanta și antiinflamatoare, spirulina este bogata in aminoacizi, fiind comparabila cu oul, un aliment ce contine toti aminoacizii esentiali. Din acest motiv poate fi folosita in dieta vegana precum si in curele de slăbire.
Febra musculara, aparuta in urma efortului fizic intens, este determinata tot de stresul oxidativ, iar spirulina s-a dovedit de ajutor si in acest caz, putand imbunatati rezistenta si forta musculara.
Rezultatele mai multor cercetari arata ca spirulina are capacitatea de a scadea nivelul colesterolului LDL si a trigliceridelor si se pare ca, in anumite cazuri, poate chiar sa creasca valoarea colesterolului „bun”, HDL.
Spirulina amelioreaza simptomele din rinita alergica constituind o alternativa naturala la tratamentul specific antialergic.
Beneficiile pentru sănătate ale algelor comestibile:
- algele chlorella, nori și wakame sunt sărace în calorii și bogate în fibre ajutand la pierderea în greutate prin producerea senzatiei de satietate. De asemenea ajuta la tratarea constipatiei, fiind laxative cu efect de balast.
- conțin acizi grași cu efecte de protecție a inimii și totodata ajuta la scăderea tensiunii arteriale.
- imbunătățesc funcția tiroidei datorita continutului mare în iod al algelor marine.
- îmbunătățesc digestia deoarece sunt bogate în fibre.
- sunt o sursă bună de calciu, mineral important pentru menținerea oaselor puternice.
- ajuta la imbunătățirea sănătății pielii fiind bogate în vitamine și minerale.