Aloe vera hidratanta si cicatrizanta

Aloe vera hidratanta si cicatrizanta

Aloe vera este una dintre plantele medicinale cele mai intrebuintate din lume. A fost folosita din cele mai vechi timpuri în Egipt, India, Grecia, China, Mexic si Japonia.
Oamenii de știință au reușit să identifice peste 200 de compusi in aloe vera. Conține vitamine (B1, B2, B3, B6, B9, B12, C și E), minerale (fier, calciu, magneziu, potasiu, cupru, crom, mangan, zinc), aminoacizi, mono- și polizaharide (acemanan, etc), aloina, enzime (amilaza, fosfataza, catalaza, celulaza si lipaza), saponine, acid salicilic.

Din aloe vera se poate obtine un gel și un suc. Sucul cunoscut si sub denumirea de latex curge spontan după tăierea frunzei.

Mono- și polizaharidele cum este acemananul din aloe vera au efecte antiinflamatorii, antibacteriene, antivirale, antifungice, imunostimulatoare și digestive. Sucurile de aloe vera de înaltă calitate pot contine aproximativ 1,2 g/l de acemanan.

Gelul de aloe vera conține vitamine, minerale, aminoacizi esențiali (leucina, isoleucina, valina, lizina), enzime, etc.

Studiile medicale au confirmat eficacitatea gelului in bolile inflamatorii ale pielii, în grăbirea vindecarii ranilor, arsurilor, arsurilor solare, degeraturilor precum si a acneei, psoriazis-ului, eczemelor si intepaturilor de insecte. Aloe vera este componenta a multor produse cosmetice: cremele hidratante, loțiuni antiacneice și seruri pentru prevenirea ridurilor, ameliorarea petelor care apar la nivelul pielii, etc.

Sucul de aloe vera conține si aloina cu un puternic efect laxativ, utilizat in tratamentul pe termen scurt al constipației ocazionale. 

Înainte de prima recoltare, planta de aloe vera trebuie să aibă aproximativ 3 ani. Dacă doriți să vă faceți propriul gel de aloe vera, urmați acești pași:

  • Tăiați una dintre frunzele exterioare (se recomandă să tăiați frunzele chiar la bază), puneți-l într-un recipient timp de aproximativ 1,5 ore pentru a permite scurgerea sucului galben.
  • Tăiați aproximativ 3 cm de la capătul lat și aruncați această bucată.
  • Tăia frunza pe lungime si eliberați gelul (pulpa pură și limpede).
  • Puneti gelul într-un borcan de sticlă cu capac. Gelul poate fi păstrat doar câteva zile la frigider sau în alcool 20%; cel mai bine este folosirea proaspăta a gelului.

Coaja frunzelor de aloe vera este otrăvitoare și poate cauza diaree și dureri abdominale.Taguri:

Comentarii