Boala Crohn este o afecțiune inflamatorie cronică a oricarei porțiuni din tractul digestiv de la cavitatea bucala pana la anus. Cel mai des sunt afectate segmentele din partea inferioara a intestinului subtire și intestinul gros. Boala îngreuneaza digestia și absorbtia nutrienților din alimente.
Poate exista o predispoziție ereditară la boală, deoarece mai mulți factori ereditari cresc riscul apariției acesteia.
Boala Crohn se manifestă prin diaree cronica, dureri abdominale si crampe, balonare, scaune moi cu sânge, febra, malnutritie. Când boala este localizată la nivelul colonului poate sa apara şi senzaţia de defecatie imperioasă.
Deși nu există un remediu pentru boala Crohn, sunt tratamente care pot ajuta la gestionarea simptomelor acesteia.
Sunt mai multe tipuri de medicamente care pot fi utilizate pentru a trata boala Crohn, inclusiv medicamente antiinflamatoare si imunosupresoare. Aceste medicamente pot ajuta la reducerea inflamației și la gestionarea simptomelor precum durerea abdominală, diareea și sângerarea rectală.
Potrivit Crohn's & Colitis Foundation, unele modificări ale dietei pot ajuta la atenuarea simptomelor bolii Crohn. Cele mai cunoscute sunt: evitarea alimentelor bogate în fibre (varza de Bruxelles, varza, conopida și sparanghelul), a alimentelor cu conținut ridicat de lactoză (laptele de vacă, smântâna, înghețata, etc.), a alcoolui, îndulcitorilor artificiali (sorbitol, manitol, xilitol, sucraloză, aspartam și zaharină), precum a și alimentelor cu zahăr (prăjituri, produse de patiserie, zahăr de cocos, miere și sirop de arțar).
Alimente recomandate în boala Crohn: lapte de migdale, ouă, ovaz, supe pe bază de legume, somon, carne de păsăre, fructe tropicale (banane, papaya, mango, pepene galben, etc.), piure de fasole, avocado, salată verde, ardei roșii prăjiți (cu pielea îndepărtată), orez alb, unt de arahide, unt de migdale, etc.
Este important de subliniat că nu toată lumea poate tolera aceleași alimente; ceea ce ar putea fi sigur pentru unii poate declanșa simptome la alți bolnavi
Intocmirea unui plan de nutriție adaptat nevoilor personale în colaborare cu un dietetician poate ajuta la gestionarea simptomelor. Urmărirea alimentelor consumate în fiecare zi poate ajuta la identificarea acelora care declanșeaza simptomele bolii. Evitarea acestor alimente, mai ales în perioada acuta, poate oferi un control mai bun al bolii.
Acizii grași omega 3, din uleiul de pește, au proprietăți antiinflamatorii și pot ajuta la reducerea simptomelor bolii Crohn.
Stresul poate exacerba simptomele bolii Crohn, astfel încât practicarea tehnicilor de reducere a stresului, cum ar fi meditatia, yoga sau exercițiile de respirație profundă, pot fi benefice.
În unele cazuri, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta secțiunile deteriorate ale intestinului sau pentru a repara un blocaj sau o fistulă.
Plante recomandate datorita actiunii lor antiinflamatoare: radacina de nalba mare, coada soricelului (parti aeriene), lumanarica (flori), musetel, ulm american.