Busuiocul ajuta la stimularea digestiei

Busuiocul ajuta la stimularea digestiei

Busuiocul, folosit încă din cele mai vechi timpuri, are numeroase varietăți: busuioc verde, sfant, grecesc, african, tailandez, mexican, etc. Este folosit in mod traditional ca si o planta medicinala dar și ca un condiment in special in Asia de Sud-Est si India. În India este considerată o planta sacra și este numita tulsi.

Busuiocul conține vitamine (A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K, etc.), minerale (potasiu, calciu, magneziu, fier, mangan, cupru, zinc, fosfor, etc.), flavonoide ( flavone, taninuri, antociani, etc.), uleiuri esentiale (estragol, linalol, eugenol, citral, etc.), etc.

Beneficii pentru sănătate ale busuiocului:

  • Antioxidantii (luteina, zeaxantina, orientina, vicenin, etc.) din busuioc protejeaza celulele organismului de acțiunea radicalilor liberi.
  • Ajuta la stimularea digestiei, in flatulență, pancreatita cronica și in caz de senzație de plenitudine.
  • Uleiul esential de busuioc are acțiune antioxidanta, antiinflamatorie și antimicrobiana. Poate fi folosit la vindecarea tăieturilor și rănilor precum si in lupta împotriva proliferării bacteriilor, în special Listeria, Staphylococcus aureus, Escherichia coli și Yersinia enterocolitica.
  • Contine vitamina C ce ajuta la intarirea imunitatii, ameliorarea racelii, gripei și tusei.
  • Extractele naturale de busuioc au efect sedativ. Consumul regulat, dar în cantități mici, previne producția excesivă de cortizol, hormonul stresului și stimulează secreția de endorfine.
  • Ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge și la îmbunătățirea sensibilității la insulină, ceea ce poate fi benefic pentru persoanele cu diabet.
  • Ajuta la reducerea tensiunii arteriale și a nivelului colesterolului din sange, ceea ce poate fi benefic pentru sănătatea inimii.
  • Contribuie la mentinerea sanatatii oaselor datorita continutului de vitamina K. 
  • Unele cercetări indica faptul că busuiocul poate avea efecte anticancerigene și poate ajuta la protejarea împotriva anumitor tipuri de cancer.
  • Ajută la calmarea intepaturilor de insecte prin freacarea pielii în zona înțepaturii cu o frunză de busuioc.

In prezent busuiocul este una dintre cele mai importante plante in multe culturi si bucatarii, printre care cea italiana, indiana, tailandeza si vietnameza. Busuiocul poate fi folosit in multe feluri, cu legume sote, in sosuri, pentru aromatizarea preparatelor si a tocanitelor; in ceaiurile de plante; pentru aromarea lichiorurilor si chiar si in unele bauturi. Printre preparatele italiene mai cunoscute condimentate cu busuioc se număra: pesto, caprese și mozzarella.

Busuiocul creste si in ghiveci in locuri cu lumina si soare, fiind astfel la indemână atunci când este nevoie în bucătărie.

Taguri:

Comentarii