Carente (lipsa sau insuficienta) de vitamine si minerale

Carente (lipsa sau insuficienta) de vitamine si minerale

Dacă mănânci bine nu înseamnă că te și hrănești bine. Lipsa sau insuficienta (carente) unor vitamine, minerale, enzime sau aminoacizi duc mai repede sau mai târziu la apariția unor afecțiuni sau chiar la deces. Datele medicale indică faptul că cel puțin 40 % din oameni au o alimentație care conține numai 60 % din cât prevăd recomandările pentru nivelul zilnic de consum al nutrienților vitali, având carente în ceea ce privește unul dintre acești nutrienți de bază.

Carentele se pot manifesta prin diverse afecțiuni care pot varia de la o persoană la alta:

1.1. Carenta de vitamine

Carenta de vitamina A duce la orbire nocturnăpăr și sau piele uscată, boli de piele inclusiv acnee, abscese ale urechilor, insomnie, sinuzite, pneumonie și răceli frecvente.

Carenta de vitamina B1 cauzează constipație, ficat mărit, amnezie, tulburări gastrointestinale, tulburări cardiace, nervozitate, amorțirea picioarelor, senzație de furnicături, slăbiciune și dureri musculare precum și boala sistemului nervos numită beri-beri.

Carenta de vitamina B2 cauzează crăpături la colțurile gurii, boli ale ochilor, amețeli, insomnii, căderea părului, digestie proastă.

Carenta de vitamina B3 cauzează ulcerații, demență, depresie, diaree, indigestie, insomnii, dureri de membre, erupții cutanate și inflamații.

Carența de vitamina B5 numită și vitamina antistres, cauzează oboseală, durei de cap, greață și furnicături în mâini.

Carența de vitamina B6 poate duce la anemie, convulsii, greață, amețeli, hiperiritabilitate.

Carența de vitamina B9 (acid folic) poate cauza anemie, apatie, tulburari digestive, probleme de memorie, slabiciune, defecte de nastere la unul din urmasi.

Carenta de vitamina B12 poate duce la amorteli sau furnicaturi la nivelul brațelor și al picioarelor, dificultati la mers, anemie pernicioasa, halucinații, pierderi de memorie, nervozitate, stari de lesin, iritabilitate, degradarea oaselor, degenerarea maduvei spinarii. Sunt indicii ca aceasta vitamina este importanta pentru prevenirea cancerului deoarece favorizeaza stabilitatea ADN-ului celular.

Carenta de vitamina C numit scorbut duce la formarea de pete livide pe piele, gingii moi și sângerări ale practic tuturor membranelor mucoase. Alte efecte ale acestei carente sunt: cresterea sensibilitatii la infectii, in special raceli si afectiuni bronsice, dureri de incheieturi, lipsa de energie, vindecare dificila a ranilor, digestie proasta, caderea dintilor, tendinta de a face usor vanatai.

Pentru asimilarea vitaminei C este necesar ca în hrană să fie bioflavonoide, calciu și magneziu.

Studiile arată că 40% din oameni au deficit de vitamina D. Carența acestei vitamine poate cauza boli de inimă, osteoporoză, diabet, cancer de sân și de colon.

Vitamina E este esențială pentru sănătate. Carenta din această vitamină poate duce la afectarea globulelor roșii ale sângelui, distrugerea nervilor, cancer de intestin și de sân.

Carenta vitaminei K cauzează sângerări interne și / sau anormale.

1.2. Carenta de minerale

Lipsa potasiului și sodiului provoacă deshidratarea organismului, spasme musculare și în final poate cauza și moartea.

Carenta de magneziu poate cauza aritmie cardiaca, hipertensiune, astm, depresie, insomnie, boli pulmonare.

Carenta de fier cauzează  anemie, dificultăți de înghițire, amețeli, oboseală, oase fragile, tulburări digestive, nervozitate,  obezitate, păr casant, paloare.

Carenta de calciu poate duce la dureri de încheieturi, unghii fragile, eczeme, nivel crescut al colesterolului în sânge, palpitații, hipertensiune arterială, insomnie, crampe musculare, nervozitate, amorțeli ale brațelor și picioarelor, artrite reumatoide, rahitism, carii dentare, depresii, manii și hiperactivitate.

Carenta de zinc duce la pierderea simțurilor gustativ și olfactiv, oboseală, căderea părului, vedere nocturnă slabă, deficiențe de memorie, probleme de prostată, predispoziție la diabet, răceli repetate, leziuni cutanate și vindecarea lentă a rănilor.

Carenta de seleniu cauzează oboseală, nivel ridicat al colesterolului, infecții, dereglarea ficatului, insuficiență pancreatică și sterilitate. Recent s-a descoperit și faptul că lipsa de seleniu dereglează funcția cognitivă

Carenta de fosfor poate cauza anxietate, dureri de oase, oboseală, respirație neregulată, iritabilitate, amorțeli, tremurături, sensibilitatea pielii, slăbiciune.

Carența de vanadiu cauzează boli cardiovasculare și de rinichi.

Carenta de mangan poate cauza ateroscleroza, probleme oculare, iritabilitate, etc.

Carenta de vitamine si minerale poate fi cauzata si de utilizarea ineficientă a unei singure vitamine sau unui singur mineral ca supliment alimentar. Pentru asimilarea vitaminelor și a mineralelor este necesară prezența în hrană sau în suplimentele nutritive și a altor nutrienți. Astfel vitamina A este asimilată în prezența acizilor grași esențiali cum este omega 3.

Toate vitaminele din compexul de vitamine B complex necesită pentru asimilare prezența celorlalte vitamine din comlex, vitamina C dar și alte vitamine ca de exemplu: pentru asimilarea vitaminei B1, magneziu și vitamina E; a vitaminei B5, vitamina A și E; a vitaminei B6 , potasiu.

Asimilarea vitaminei C are loc în prezența bioflavonoidelor, calciului și magneziului.

Pentru asimilarea vitaminei D este necesară prezența calciului, colinei, acizilor grași esențiali, fosforului precum și a vitaminele A și C.

Calciul este asimilat în prezența borului, acizilor grași esențiali, lizinei, magneziului, fosforului, vitaminelor A, C, D și E.

Magneziul necesită prezența calciului, fosforului, potasiului și a vitaminelor B6, C și D.

Asimilarea zincului are loc în prezența calciului, cuprului, fosforului și a vitaminei B6.

O alimentație variată formată din carne, lactate, legume și fructe asigură necesarul de nutrienți. Dacă din diverse motive digestia hranei nu este completă, nu se mai realizează absorbția acestora în organism apărând carențele. In acest caz enzimele digestive sunt de mare ajutor.

Taguri:

Comentarii