Colagenul este cea mai abundenta proteina din corp, constituind o treime din proteinele ce alcatuiesc organismul uman. Se găsește în tot corpul uman, în special în oase, tendoane, ligamente, cartilaje, piele precum și in țesuturile conjunctive ce asigura conexiunea dintre celule, țesuturi sau organe. Asigura structura de susținere a țesuturilor și totodata joacă roluri importante în procesele celulare.
Sunt cunoscute 28 de tipuri de colagen, dintre care colagenul de tip I reprezinta 90%. Cele mai importante cinci tipuri de colagen sunt:
Colagen tip I (în piele, oase, tendoane, cartilajul fibros, tesutul conjunctiv, dinti).
Colagen tip II (in cartilajul elastic care acopera suprafetele articulare).
Colagen tip III (în muschi, organe, vase de sânge).
Colagen tip IV (preponderent in piele).
Colagen tip V ( alături de colagenul tip I in oase, ochi (cornee), muschi, ficat, plamani, par si placenta).
Colagenul contribuie la regenerarea celulara, la mentinerea elasticitatii vaselor sanguine, refacerea muschilor și cartilajelor dupa efortul fizic, atenueaza inflamatiile articulare, previne deshidratarea organismului, ajuta la reglarea secretiilor gastrice si a acidului gastric secretate in stomac, retine apa in intestine, ajutand digestia. Colagenul prezent in ochi, cu precadere in cornee, mentine hidratarea asigurand lubrifierea acesteia. De asemenea ca si componenta principala a dermei, colagenul confera acesteia elasticitate si fermitate, mentinand pielea intinsa și totodata prevenind aparitia ridurilor. Colagenul are un rol important si in cresterea, regenerarea si hidratarea parului si unghiilor.
Pe măsura înaintării în vârstă, producția de colagen scade. Semne ale scaderii producției de colagen apar la nivelul articulatiilor unde apar dureri, scade masa musculara, iar pielea isi pierde fermitatea și elasticitatea aparand ridurile.
Carența de colagen se poate manifesta prin:
- oboseala și lipsa de energie
- deteriorarea circulației sanguine periferice (din mâini și picioare).
- scaderea mobilitatii articulare și dureri articulare. Colagenul are un rol important in prevenirea unor afectiuni precum artrita reumatoida, artroza, osteoporoza.
- reducerea tonusului muscular.
- scăderea acuității vizuale.
- inflamații ale aparatului gastro-intestinal.
- pierderea fermitatii și elasticitatii pielii și formarea ridurilor.
Colagenul poate proveni din alimentatie: carne de vita, porc și peste, albusul de ou, etc. Colagenul din carnea de pește este absorbit de până la 1,5 ori mai eficient în organism, în comparație cu colagenul provenit din carnea de bovine sau porcine.
Organismul uman produce colagen. Pentru sinteza colagenului în organism sunt necesare in principal aminoacizii glicină, prolină și hidroxiprolină (proveniti din proteinele din hrana), vitamina C și mineralele zinc si cupru.
Glicina se gaseste in carnea de vita si somon precum si in soia, mazare, linte, fulgi de ovaz, seminte de dovleac, orez, alune si germeni de grau. Lintea și tofu furnizează prolină. Hidroxiprolina se găsește în bulionul de oase și în gelatină. De asemenea organismul uman îl poate produce din prolină.
Colagenul poate proveni și din suplimente alimentare.