Constipatia, mijloace simple dar eficiente de combatere

Constipatia, mijloace simple dar eficiente de combatere

Constipatia consta in eliminarea dificila sau neregulata a unui scaun dur, uscat, mai rar de trei ori pe săptămâna. Cauzele cele mai probabile sunt insuficienta cantitatii de fibre și de lichide din dieta. Constipatia pot fi cauzata si de: consum mare de alimente nesanatoase, lipsa de mișcare, suplimentele (cu fier, zinc), medicamentele antidepresive, analgezicele, boli (intestinale, neurologice, diabet, insuficienta renala, hipotiroidie, hemoroizi, fisura anala, depresie) sau abuzul de laxative.

Constipatia este de multe ori tratata cu laxative, usor de utilizat. Folosirea laxativelor nu ar trebui să fie primul mijloc la care să se apeleze în caz de constipatie. De multe ori cele mai eficiente remedii pentru constipatie sunt și cele mai necostisitoare si nu dauneaza sanatatii:

- beti mai multă apa, iar dimineața imediat după sculare, un pahar cu apa calda. Pentru vindecarea rapidă a constipatiei beți câte un pahar de apa din zece în zece minute, timp de o jumătate de ora.

- inlocuiti painea alba din dieta cu pâine din faina integrala,

- reduceti cantitatile de produse lactate și de grăsimi din dieta,

- consumati fulgi de ovaz și orez brun,

- consumati mai multe fructe și legume cum ar fi: mere, pere, prune (proaspete sau uscate), smochine, zmeura, kiwi, banane, capsuni, portocale, masline, nuci, migdale, mazare uscata, naut,  linte, fasole, cartofi dulci, conopida, brocoli, morcovi, sfecla, varza, ceapa, avocado, rosii, ridichi precum si stafide,

- consumati suc de orz sau iarba de grau,

- faceți exercitii fizice regulate.

Plante care ajuta în constipatie sunt: aloe vera, semintele de in, semintele de chia, ghimbirul, crusinul, crusinul american, gentiana, rădăcina de rubarba, frunzele de senna, yerba mate, piperul cayenne. 

Uleiul din seminte de in sau cojile de seminte de in proaspăt macinate ajuta la inmuierea scaunului.

Uleiul de cocos actioneaza ca un laxativ natural și totodata imbunatateste digestia si functia intestinala.

Cafeaua, consumată dimineața, poate avea efect laxativ prin stimularea musculaturii colonului.

De asemenea sunt de folos enzimele digestive cu spectru larg.

Sunt patru tipuri principale de laxative: de volum, emoliente, osmotice și stimulente.

Cel mai des utilizate sunt laxativele de volum (taratele, psyllium, Galcorin, Mucofalk), care au în compoziţie fibre care măresc volumul bolului fecal. Sunt singurele laxative care pot fi folosite timp îndelungat si în siguranța.

Laxativele emoliente sunt uleiuri minerale care inmoaie materia fecala. Nu trebuie folosite regulat.

Laxativele osmotice contin saruri sau carbohidrati care măresc secretia de apa în colon și care dacă sunt folosite des pot crea dependentă.

Laxativele stimulente actioneaza prin stimularea peristaltismului intestinal. Folosite des pot afecta intestinele și pot da dependentă.

Se recomanda ca laxativele să fie folosite numai in tratamente de scurta durata, administrarea lor trebuind oprită imediat ce s-a restabilit tranzitul intestinal normal pentru evitarea unei diaree sau a altor tulburări mai grave. Atunci când sunt luate în exces, laxativele pot îndepărta apa, nutrienţii necesari organismului înainte ca aceştia să fie absorbiţi complet precum si bacteriile benefice din intestine. Așa cum am aratat unele laxative pot afecta colonul și crea dependentă.

Taguri:

Comentarii