Creme de plaja cu ingrediente naturale facute acasa

Creme de plaja cu ingrediente naturale facute acasa

Cremele de plaja ajuta la protecția împotriva razelor solare. Se cunoaște faptul ca radiațiile UV naturale și artificiale din solarii au fost clasificate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în cea mai înaltă categorie de factori de cancer.

Cremele de plaja cu ingrediente naturale facute acasa au totodata avantajul ca se cunoaste exact continutul lor. 

Ingredientele cele mai folosite pentru creme de plaja cu ingrediente naturale sunt: uleiul de argan, uleiul de măslin, untul de cacao, untul de shea, uleiul de nucă de cocos, uleiul de jojoba, uleiul de susan, uleiul de migdale dulci, uleiul de catina, uleiul din seminţe de morcov, ceara de albine, oxidul de zinc. Se pot totodata adauga în compozitia lor și câteva picaturi de ulei esential de lavanda sau vanilie pentru un miros plăcut.

Multe dintre aceste ingrediente au un factor de protectie (SPF) natural.

Factorul de protectie al catorva ingredientele mai folosite:

  • Unt de shea, 4-6
  • Ulei de nuca de cocos, 4-6
  • Ulei de migdale, 5
  • Ulei din seminte de morcov, 35-40
  • Oxid de zinc, 2-20 (in funcție de cantitatea din crema)

Uleiul de argan este un ulei mătăsos, cu un conținut unic de vitamine, minerale și antioxidanți folosit de femeile marocane de secole pentru a proteja pielea de daunele provocate de soare. Se absoarbe cu ușurința, nu irita pielea si este usor de folosit pe tot corpul, inclusiv pe fata si pe gat. Este bogat in vitamina A și vitamina E precum si acizi linoleici, acizi oleici, steroli, squalen și triterpen. De asemenea contine acizi grași omega 6 și omega 9. Este utilizat mai ales ca hidratant pentru piele și par, ajuta la reducerea inflamatiei. Efectul sau antioxidant face ca sa fie un ulei ideal anti-imbatranire, de restabilire a elasticitatea pielii.

Uleiul de masline are actiune hidratanta. De asemenea conține polifenoli și antioxidanți care ajută la reînnoirea celulară a pielii.

Untul de cacao este foarte bogat in antioxidanti și are proprietățile hidratante pentru piele.

Untul de shea  are un conținut bogat în vitamine și o concentrație ridicată de acizi grași fiind un produs ideal pentru intretinerea pielii.

Uleiul de nucă de cocos conține antioxidanți și minerale, ajuta la hidratarea pielii.

Uleiul de jojoba are efect hidratant fiind similar cu sebumul uman, produs de glandele sebacee ale pielii. De asemenea are avantajul ca are o durabilitate mare.

Uleiul de susan ajuta la hidratarea pielii.

Uleiul de migdale dulci este un hidratant excelent.

Uleiul de catina ajuta la hidratarea pielii. Contine acizi grasi esentiali (omega 3, omega 6, etc.), vitamina A (beta-caroten) si vitamina E. Având o consistenta grasa este recomandată folosirea lui in cantitati mici.

Uleiul din semințe de morcov este cunoscut pentru efectul regenerator, antirid și depigmentar.

Ceara de albine ajuta la hidratarea pielii, atenuează procesele inflamatorii si are efect cicatrizant.

Oxidul de zinc este o pudră albă inodoră, foarte fină ce ajuta la reducerea iritațiilor pielii, cambate bacteriile și ciupercile și acționează ca un filtru UV protejând pielea de razele soarelui.

O reteta simpla de crema de plaja cu ingrediente naturale:

1/2 cana de ulei de cocos
1/4 cana unt de shea
2 linguri oxid de zinc
1 lingura ceara de albine
10 picaturi de ulei esential (lavanda sau vanilie)

Taguri:

Comentarii