Gripa poate afecta pe oricine

Gripa poate afecta pe oricine

Gripa este o infecție acută contagioasă a cailor respiratorii superioare cauzata de virusii gripali care apare mai ales în lunile decembrie-aprilie si poate afecta pe oricine. Se poate manifesta prin oboseala, dureri musculare, febra mare la debut, tuse, dureri de cap, dureri în gât, nas infundat, transpiratii calde și reci. Spre deosebire de gripa, răceala, deși prezinta simptome asemanatoare afectand tot caile respiratorii superioare, este cel mai adesea determinată de rinovirusuri si se manifesta mai bland. Sunt mai mult de 200 de tulpini de virusuri, aflate în continua schimbare, care pot provoca gripa si răceala. Acești virusi pot pătrunde în organism prin nas, ochi sau gura.

Vaccinarea antigripala este o măsura preventiva, recomandată mai ales pentru persoanele care prezintă un risc crescut de apariție a unor consecințe grave ale gripei: cu boli cronice (respiratorii, circulatorii, cardiace, renale, imunitare, diabet), cu vârsta peste 60 de ani, femeilor însărcinate, pentru cei care lucrează în domeniul serviciilor medicale precum și pentru copiii între șase luni și cinci ani. Nici un vaccin nu protejează 100%. În ultimii ani, o medie de 40 până la 60 din 100 de persoane vaccinate au fost protejate împotriva gripei.

Primele simptome ale gripei sunt foarte asemănătoare cu cele ale unei raceli: dureri musculare, tuse, oboseala, durere de cap, febra și transpiratii calde și reci. Apoi în cele mai multe cazuri febra crește, pot sa apara frisoane precum si lipsa poftei de mancare.

Prima măsura în caz de gripa este repausul la pat. Antibioticele sunt ineficiente împotriva virusului gripal, utilizarea lor fiind utilă numai pentru o infecție secundară bacteriană. Medicamentele antivirale folsite pentru tratamentul gripei sunt zanamivir sau oseltamivir. Cel mai bine este utilizarea acestor medicamente în primele 12 ore (cel puțin 48 de ore) după apariția primelor simptome ale gripei.

Daca nu aveti alergie la propolis, la primele semne (dureri in gat, curgerea nasului sau frisoane) se pot aplica tratamente cu propolis. Se ia un sfert de lingurita de propolis in miere din ora in ora pana ce se diminueaza simptomele. Pentru a avea un efect cat mai mare, amestecurile cu propolis mentionate se inghit incet. 

Tot preventiv se pot aplica tratamentele cu:

  •  extract din seminte de grepfruit: 10-15 picaturi in apa pentru adulti si 3-5 picaturi pentru copii, uz intern;
  • 2 picaturi de ulei esential de oregano salbatic intr-un sfert de lingura de ulei de masline sau floarea soarelui de trei ori pe zi timp de 5-7 zile, uz intern.
  • 2-3 picaturi de ulei esential de arbore de ceai (ti tree) intr-o lingurita de miere, uz intern.
  • 2-5 picaturi de ulei esential de eucalipt in inhalatii

Pentru prevenirea si in tratamentul gripei ajuta suplimentele cu vitaminele A, C și E, cu mineralele seleniu și zinc precum și cu bioflavonoide care intaresc sistemul imunitar.

Febra este un mecanism de apărare al organismului împotriva virusilor, deoarece virusii nu supravietuiesc la temperaturi mai mari. Din aceasta cauza este recomandat sa nu se coboare temperatura decât dacă depășește 390C.

În timpul tratamentului sunt recomandate multe lichide (ceaiuri, apa, sucuri proaspete) calde. De asemenea este necesara aerisirea cat mai des a încăperii în care sta bolnavul. Dacă gripa este necomplicată, simptomele se îmbunătățesc de obicei în două până la cinci zile.

Gripa poate tine 21 zile sau mai mult fiind urmata de tuse reziduala și de stare de epuizare.

Taguri:

Comentarii